Home

Nieuws

Overeenkomst voor groter aandeel fairtrade bananen

Utrecht – Het ministerie van Buitenlandse Zaken, Stichting Max Havelaar en handelsbedrijf Fyffes gaan samenwerken om het aanbod van fairtrade bananen in Nederland te vergroten. Zo willen zij een verduurzaming van de bananenproductie in Colombia realiseren.

Eerder stapten de Nederlandse supermarktketens Plus, Spar en Attent volledig over op fairtrade bananen. Dat aandeel moet omhoog om stabiliteit en vrede te verkrijgen in teeltgebieden in Colombia, stellen de partijen.

Vanmorgen ondertekenden de instellingen een overeenkomst. ’Door investeringen in de bananensector, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaam watergebruik, zien Colombiaanse boeren hun productie, en daarmee hun inkomen, stijgen’, aldus Peter d’Angremond, directeur van Stichting Max Havelaar.

Vooral de bananenregio’s Uraba en Magdalena hebben flink geleden onder het gewelddadige conflict dat Colombia al sinds decennia teistert. De wijze waarop de Colombiaanse producentenorganisatie Augura de vluchtelingen en voormalige strijders in de bananensector wist te betrekken, werd in 2009 bekroond met de vredesprijs voor handel. In 2010 ontving het initiatief de Nationale Export Prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.