Home

Nieuws

Opstartproblemen hardfruit, wel stabilisatie verwacht

Zoetermeer – Het hardfruitseizoen is zeer matig van start gegaan. Volgens de NFO gaat het om opstartproblemen, marktkenners hopen en verwachten in oktober stabilisering van de markt en verbetering van prijzen.

De prijzen blijven voorlopig nog ver onder het verwachte niveau. Er wordt zelfs gesproken over extreem lage prijzen. De NFO spreekt van een moeizame start. Welke factoren daarop van invloed zijn, is niet helemaal duidelijk. NFO-voorzitter, Johan van Haarlem, denkt dat het slechte weer een rol speelt. ”We hebben veel hagelschade gekregen op de valreep.”

Ook is de aanloop naar het nieuwe seizoen rommelig verlopen. ”Misschien heeft men niet gerekend op een vroege oogst”, duidt Van Haarlem het feit dat grote afnemers pas laat met de verkoop van Nederlands hardfruit zijn begonnen. ”Maar de markt is om allerlei redenen verstoord.”

Volgens marktanalisten gaat het om een simpele vorm van vraag en aanbod. Er zou veel volumevoorraad worden weggewerkt, omdat koelcellen overvol raken. De verwachting is dat deze situatie medio oktober weer zal stabiliseren, als de oogst van het hout achter de rug is en de koelcellen zijn gevuld.

Eerder sprak veilingdirecteur Michel Schrijnemaekers, van Veiling Zuid-Limburg, nog over het feit dat veel fruitbedrijven in de gevarenzone verkeren. ”Prijzen zullen zeer spoedig moeten veranderen, anders moet er gevreesd worden voor het voortbestaan van menig teeltbedrijf”, zegt hij in een column in Groenten en Fruit.

Van Haarlem herkent dat beeld niet. Volgens de telersvoorman kunnen er gevolgen zijn voor bedrijven als de situatie lang aanhoudt, maar is er niet per se sprake van een toename van het aantal bedrijven dat in de gevarenzone verkeerd.

Hij vindt het te vroeg om vergaande conclusies te verbinden aan de huidige situatie. ”Er zijn opstartproblemen, dat is duidelijk. Maar we moeten nog vier weken wachten, dan weten we hoe de situatie er echt voorstaat.” De prijzen liggen op een lager niveau dan in 2010. Toen werd er in september nog gesproken over prijzen voor Elstar van rond de 55 tot 60 cent per kilo. Conference leverde een dubbeltje meer op. Momenteel ligt de prijs voor kwalitatieve Elstar bijna 15 cent lager, ook Conference gaat voor maximaal 35 cent per kilo het handelskanaal in.

Of registreer je om te kunnen reageren.