Home

Nieuws 384 x bekeken

Opbrengst bloemenveilingen stagneert

Aalsmeer - De opbrengst van bloemenveilingen is tot en met augustus gelijk aan een jaar eerder uitgekomen op 3 miljard euro.

In de laatste maand daalden de opbrengsten zelfs fors. Dat blijkt uit cijfers van de vereniging voor bloemenveilingen Nederland, de VBN. In augustus daalde de opbrengst voor snijbloemen, de grootste categorie, met bijna 5 procent. De afzet van kamerplanten daalde met 2,5 procent, terwijl de afzet van tuinplanten 6 procent is gedaald. De aanvoer van planten daalde, maar de aanvoer van snijbloemen steeg juist. Dat betekent dat de prijzen voor snijbloemen met gemiddeld zo’n 10 procent is gedaald. Na een sterk begin van het jaar waarschuwde topman Timo Huges van FloraHolland al voor teveel optimisme. Bloemen zijn een luxeproduct en daarmee kwetsbaar voor slecht economisch weer.

Tevens neemt voor Nederlandse telers de prijsdruk toe door concurrentie uit landen waar personeel lage lonen krijgt, regels soepeler zijn en grond goedkoper. Met name bedrijven in Centraal-Amerika en Oost-Afrika zien de exporten naar de EU via Nederlandse veilingen de laatste jaren snel toenemen.

De VBN bestaat uit internationaal marktleider FloraHolland en Plantion, dat vooral Oost-Nederland en een deel van Duitsland bedient.

Of registreer je om te kunnen reageren.