Home

Nieuws 194 x bekeken 1 reactie

Onrust glasgroente laait op over ontwikkelingen afzet

Doetinchem – De onrust op de glasgroentemarkt laait op. Verschillende ontwikkelingen op gebied van afzet vallen samen en dwingen partijen tot keuzes. Daarover wordt druk gecommuniceerd door telers.

Volgende week komt stichting Stap met een plan van aanpak voor verbetering van de afzet. Binnen Coforta is Paprika NL nog niet overeen gekomen met het hoofdbestuur over aanpassing van het T-model van Coforta. Speculaties over vertrek van telerssvereniging Paprika NL bij Coforta wuift voorzitter Frank Hendriks voorlopig weg. ”Ik begrijp dat iedereen op 1 oktober al opzegdatum mikt, maar er is tot januari de tijd om te onderhandelen over aanpassingen aan het model.”
Coforta zegt wel na 1 oktober een persbijeenkomst te beleggen. De afzetorganisatie houdt rekening met verschuivingen, maar kent op dit moment geen besluiten.

Een analist denkt dat ontwikkelingen als bundeling mogelijk afzetorganisaties zullen raken. ”Er komt een nieuw construct, hoe zal dat het model van Coforta raken? Dat is ook een belangrijke vraag.”
Volgens Hendriks is er nog een verklaring voor de onrust die ook hij signaleert. ’Er moet iets gebeuren. Ik hoor nu per dag dat er bedrijven dicht gaan. Drie jaar verlies lijden is niet vol te houden voor paprikabedrijven.”

Hendriks is niet direct betrokken bij Stap of de Paprika Bundelingsgroep (PBG), maar gelooft dat bundeling nodig is. Nog deze week is de sector uitgespeeld door partijen als Aldi en Lidl die prijzen naar het niveau van 80 cent gedicteerd hebben. ”Er is altijd wel een handelsbedrijf dat hier op ingaat.”

Veiling ZON heeft een forse reclamecampagne gepland om telers aan zich te binden. De reclame-uiting dat negen van de tien telers beter af zijn bij ZON heeft al tot gesprekken geleid, zegt een woordvoerder.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Joost Vaalburg

    De kruiwagen kikkers staat weer klaar !

Of registreer je om te kunnen reageren.