Home

Nieuws

Ongenoegen over afrekeningsmethode vleesconcern Tönnies

Damme – Binnen de Duitse varkenshoudersorganisatie ISN is het ongenoegen met het nieuwe vleesafrekeningsmodel van vleesconcern Tönnies buitengewoon groot.

Dat valt op te maken uit een door de bond gepubliceerd commentaar van één van de leden van de adviesraad van het bestuur.

Hier wordt de afrekeningsmanier, die het bedrijf begin volgende maand wil gaan gebruiken, als ’modern roofridderdom’ aangeduid. ”Bij dit nieuwe schema blijkt nog duidelijker dan voorheen dat het Tönnies er eigenlijk alleen maar om gaat om de varkens zo goedkoop mogelijk aan de slachthaak te krijgen”, zo constateert adviesraadslid Markus Jeiler, die de aanpak tevens ’onnozel en plat’ noemt. Jeiler: ”Ik vind het wel een beetje brutaal, hoe openlijk en plomp men ons voor dom wil verkopen. Het is onbeschoft, hoe mateloos en buitenproportioneel met kortingen wordt omgegaan. Naar mijn mening is dit schema niets anders dan modern roofridderdom.”

Tönnies lijkt zich niet geheel af te willen sluiten voor de kritiek. Volgens het onafhankelijke landbouwblad TopAgrar zegt Tönnies-directielid Wilhelm Jaeger, dat de kritiek ’aangekomen is’. Er zal over worden nagedacht om het classificeringsschema – de zg. Abrechnungsmaske – aan te passen.
Jaeger: ”Problematisch wordt het echter, als wij te overhaast te werk gaan en dan moeten vaststellen dat we nog een keer moeten corrigeren. Daarvoor zou niemand begrip hebben.” Hij doelt er daarbij op dat het bedrijf rekening moet houden met wat de concurrentie doet. En dan met name Westfleisch, Vion en Danish Crown Deutschland. Westfleisch heeft zijn ’Maske’ al onthuld, Vion en Danish Crown nog niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.