Home

Nieuws 302 x bekeken

'Onduidelijkheid toekomst Prominent binnen Coforta'

Barendrecht - Er is onduidelijkheid over de toekomst van telersvereniging Prominent binnen Coforta.

Dat blijkt uit een rondgang. Prominentdirecteur Arne van Aalst zegt de ophef niet te begrijpen over de toekomst van de telersvereniging. Prominent onderhandelt al enkele maanden met de coöperatie Coforta over meer vrijheid in de afzet. “Zoals we er nu inzitten gaan we gewoon door.” Een toelichting wil hij niet geven. Telers kennen de uitkomst niet. “Het zal waarschijnlijk op een stemming uitdraaien”, zegt één van de telers.

Eén andere teler zegt dat drie opties onderzocht zijn. Naast doorgaan bij Coforta is dat een verzelfstandiging of samenwerking met een andere telersvereniging. Een verzelfstandiging lijkt geen reële optie. Volgens het Productschap Tuinbouw zijn er geen aanvragen voor GMO-erkenning binnen gekomen van telersverenigingen. Prominent zal de GMO-steun niet op het spel zetten in een strategische koers.

De onderhandelingen tussen Coforta en Prominent komen onder tijdsdruk te staan. Vòòr 1 oktober moeten telers zich uitschrijven bij de coöperatie. Daar kunnen telers nog tot 1 januari op terugkomen, maar inschrijving bij een andere telersvereniging zal ook voor oktober moeten plaatsvinden.

Prominent kan in het T-model van coöperatie Coforta niet alle markten bedienen die handelshuis The Greenery wel bedient. Prominenttelers voelen dat als een beknelling in hun actieve marktbenadering.

Of registreer je om te kunnen reageren.