Home

Nieuws

Onderzoek nieuwe generatie semi-gesloten kas

Zoetermeer – Kassenbouwkoepelorganisatie Avag wil met Wageningen Universiteit (WUR glastuinbouw) onderzoek doen naar een nieuwe generatie semi-gesloten kassen. Deze zijn goedkoper en zuiniger, maar voorzien niet in elektriciteitslevering aan het net, blijkt uit de subsidie-aanvraag.

Onderzoekers willen het nieuwe model voor semi-gesloten kassen testen op een bestaand bedrijf in een afdeling van 1,1 hectare. Toepassing van het concept verlaagt het energieverbruik van de kas tot 18 kubieke meter per meter. Dat is iets minder dan de helft dan het gebruik op een traditioneel gebruik.

Het onderzoek moet twee teeltseizoenen draaien. Financiering voor het onderzoek is aangevraagd bij het innovatiefonds van de Rabobank. Ook Themato, het tomatenbedrijf van Theo Ammerlaan – en voorzitter van Coforta – is betrokken bij het onderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.