Home

Nieuws 3 reacties

'Onderzoek blootstelling landbouwgif nodig'

Den Haag - De Gezondheidsraad pleit voor een onderzoek onder omwonenden van landbouwpercelen waarin wordt gekeken naar de blootstelling aan landbouwgif. Minister Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Atsma van Milieu hadden de Gezondheidsraad begin dit jaar om een advies gevraagd.

Dat deden ze naar aanleiding van een uitzending van Zembla over gif in de Bollenstreek. Daarin pleitte Martin van den Berg, hoogleraar toxicologie van de Universiteit Utrecht, voor beter onderzoek naar de risico’s van bestrijdingsmiddelen voor mensen die in landbouwgebieden wonen.

Vooral bij teelt waarbij intensief middelen worden gebruikt om de gewassen te beschermen, zoals de bloembollenteelt, maken omwonenden zich druk om gezondheidsrisico's, schrijft de Gezondheidsraad.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J.G.M. Hendriks

  Trage actie, maar OK.

  Minstens zo belangrijk is te kijken naar spuittechnieken, die nagenoeg geen drift veroorzaken.
  Een mij bekende, innovatieve techniek is de Wingspayer van de fa Hoeben uit Maarheeze. Deze techniek zou, minimaal, de norm moeten worden.

  Met vriendelijke groet,

  Jos Hendriks

 • no-profile-image

  geef eens wat meer info Hendriks, nu is het net of jij daar commercieel directeur bent en dat kan toch nooit de bedoeling zijn

 • no-profile-image

  Beste heer Noordam,

  De Wingssprayer is een nieuwe techniek, die als sleepdoek ik gestart in Zweden (meen ik). De sleepdoek geeft al een aanzienlijke driftreductie, maar de laatste ontwikkeling gaat richting een soort vleugel en levert zelfs bij 12 km/uur nagenoeg geen drift. Bovendien levert deze techniek een besparing van ca 50 % aan middelen, door een betere indringing in het gewas. Voor meer informatie over de Wingssprayer:www.wingssprayer.com.

  En nee, ik ben geen commercieel directeur bij deze fa. Ik heb deze informatie als innovatie consultant verkregen.

  Met vriendelijke groet,

  Jos Hendriks

Of registreer je om te kunnen reageren.