Home

Nieuws 404 x bekeken

Ocap levert wisselvallig, kwaliteit nieuwe gasbron onvoldoende

Rotterdam – Het vertrouwen van tuinders in CO2-leverancier Ocap is tot onder het nulpunt gedaald, stelt voorzitter Jos van der Knaap van LTO Noord Glaskracht sectie Westland. ”Veel telers hebben in de zomer weer op ketels en WKK gedraaid.”

CO2-leverancier Ocap levert nog steeds wisselvallig CO2 aan zo’n vijfhonderd tuinders in het Westland. De laatste weken verzuimde de leverancier Shell vanwege niet verder gespecificeerde technische oorzaken.

Ocap wil de leveringszekerheid vergroten door ook CO2 af te nemen van de Rotterdamse bio-ethanolfabriek Abengoa, maar het gas kan door kwaliteitsproblemen nog niet geleverd worden, zegt woordvoerder Robert Jan Pabon van Ocap.

Shell is de hoofdleverancier van CO2 aan Ocap. Voor de oliemaatschappij is CO2 een restproduct bij de productie van waterstof in Pernis. De markt voor waterstof is sinds twee jaar wisselvallig, en dus krijgen telers volgens Van der Knaap meestal wel maar soms ook geen CO2 geleverd.

Ocap stelde op 22 juli dat gas van Abengoa mogelijk binnen een week geleverd kon worden en de problemen zou wegnemen. Bijna twee maanden later meldt Ocap dat onvoorziene kwaliteitsproblemen tot gevolg hebben dat de levering tot nader order is uitgesteld.

Pabon wil niet ingaan op de schuldvraag. ”Of het aan Abengoa ligt of aan de bewerkingsslag die Ocap maakt, is nu niet relevant.” Shell stelde eerder dat het contractueel geen gas hoeft te leveren als de fabriek stil ligt, een feit dat Ocap volgens LTO-beleidsmedewerker voor energie Rob van de Valk onvoldoende had gecommuniceerd aan de aangesloten telers. ”Telers staan met de rug tegen de muur en zitten vast aan veelal langjarige contracten”, aldus Van der Knaap. “Het is extra pijnlijk gezien de slechte prijzen voor tuinbouwproducten.”

Het klimaat is ook de dupe. De doelstelling de uitstoot van CO2 te doen dalen met 170.000 ton per jaar kan volgens ingewijden niet gehaald worden. Ocap is een vennootschap onder firma opgericht door bouwconcern VolkerWessel en Linde Gas Benelux.

Of registreer je om te kunnen reageren.