Home

Nieuws 186 x bekeken

Obama wil landbouwsubsidies verlagen

Washington – De Amerikaanse president Barack Obama wil in de nieuwe landbouwwet van 2012 de landbouwsubsidies omlaag brengen.

Volgens de Democratische president stijgt het boereninkomen door hoge prijzen voor bijvoorbeeld graan zoveel dat subsidies minder te verantwoorden zijn.

De Amerikaanse federale overheid verleende in 2010 4,8 miljard dollar (3,5 miljard) euro aan directe steun aan boeren en tuinders. Nog eens 3,4 miljard dollar (2,5 miljard euro) is verleend aan boeren en grondeigenaren voor maatregelen die ze nemen voor het milieu. Daarnaast kunnen boeren gesubsidieerd een weerverzekering nemen.

De directe steun is voor een groot deel gebaseerd op de omvang van het bedrijf. In de praktijk profiteren volgens critici vooral grote concerns van de betalingen. Een gemiddelde boer heeft volgens het Witte Huis een inkomen van ruim 100.000 dollar, waarmee steun maatschappelijk niet te verdedigen is.

Landbouwminister Tom Vilsack heeft gezegd dat snijden in directe betalingen kan worden gecompenseerd door andere programma’s die boeren helpen zich te verdedigen tegen bijvoorbeeld toenemende beweeglijke markten.

De Republikeinse oppositie is tegen de eerder door Obama aangekondigde belastingverhoging en kan besluiten nieuwe wetgeving nu te dwarsbomen. De Amerikaanse landbouwlobby is eveneens fel tegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.