Home

Nieuws

Nog rustig bij Paleis Noordeinde

Den Haag - Het is dinsdagochtend om half acht nog erg rustig in Den Haag langs de route waar aan het begin van de middag de Gouden Koets rijdt. Voor Paleis Noordeinde staat slechts een handvol Oranjefans.

De eerste wachtende was traditiegetrouw Oscar Meijer uit Amersfoort. De 49-jarige telefonist neemt sinds begin jaren jachtig elke derde dinsdag van september een vrije dag op. Met zijn opvallende oranje gebreide trui, met daarop buttons met de belangrijkste leden van het koningshuis gespeld, trekt hij volop de aandacht van talloze journalisten en cameraploegen die al op de been zijn.

,,Een paar andere vaste Oranjefans die altijd vroeg komen, zijn wat vertraagd'', weet hij. ,,Over een paar uur staat het hier weer zwart van de mensen. Daar ben ik van overtuigd.''

Hij heeft naar eigen zeggen het beste plekje langs de route veiliggesteld: schuin tegenover Paleis Noordeinde. ,,Zo zie je het meeste van de majesteit'', legt hij uit. Het gaat hem vooral om het oogcontact dat hij jaarlijks heeft met koningin Beatrix. ,,Ze weet dat ik hier sta. Elk jaar kruisen onze blikken elkaar even en lacht ze. Daar doe je het toch eigenlijk allemaal voor.''

In het centrum van Den Haag bevindt zich op dit vroege tijdstip al opvallend veel politie op straat. Op elke straathoek langs de route van de Gouden Koets staan al meerdere agenten. In het hele gebied staan de dranghekken al klaar waarmee rond 11 uur de binnenstad voor alle verkeer wordt afgesloten.

Of registreer je om te kunnen reageren.