Home

Nieuws

Nieuwe vorm van varkensgriep in VS

Atlanta – Twee kinderen in de Verenigde Staten hebben een nieuwe variant van de griepvirus H1N1 opgelopen. Het blijkt om een mix van een oud en nieuw griepvirus te gaan.

Volgens het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding (CDC) heeft de nieuwe variant een gen van het H1N1-virus dat in 2009 voor een uitbraak zorgde en delen van een varkensgriepvirus (H3N2) dat sinds 1998 bij Noord Amerikaanse varkens voorkomt.

Het is de eerste keer dat onderzoekers een variant tegenkomen dat delen van het H1N1 en H3N2 bevat. Volgens het CDC komt het af en toe voor dat mensen worden besmet met het H3N2-virus als ze in contact zijn geweest met varkens. De laatste vijf jaar is dit 21 keer voorgekomen in Amerika.

Varkens
In dit geval is een van de twee kinderen in contact geweest met varkens. Het andere kind kwam in contact met iemand die met varkens werkt. Daardoor is het aannemelijk dat het virus ook van mens op mens kan worden overgedragen. Hoe infectieus de nieuwe variant daadwerkelijk is is nog niet bekend. De variant die bij beide kinderen is aangetroffen is vrijwel identiek maar laten wel wat kleine genetische verschillen zien.

Beide kinderen zijn inmiddels hersteld. Ze hadden allebei vorig jaar een griepprik gekregen tegen het H1N1-virus. De vaccinatie heeft geen bescherming geboden tegen de nieuwe variant van het griepvirus.

Of registreer je om te kunnen reageren.