Home

Nieuws 400 x bekeken

Nieuwe dahlia’s manifesteren zich

Lisse – Het assortiment dahlia’s is zeer breed en gevarieerd. En het aantal cultivars neemt toe dankzij de inspanningen van de veredeling. Op de wekelijkse bloemenkeuring bij de CNB in Lisse is daarvan steeds het nodige te zien.

Ook deze week, waarin Henk van Eeuwijk enkele nieuwelingen showt die op het eerste gezicht marktpotentie hebben. Zoals de nieuwe Dahlia nummer BL 8 (foto). Een Dahlia uit het segment van de cactus dahlia’s. Crème in het bloemhart en paars getinte uiteinden van de bloem.

Het veredelen van dahlia’s is net als bij veel andere gewassen een kwestie van een lange adem en realiteitszin. Na het kruisen ontstaat er zaad dat een volgend jaar al en bloem kan opleveren waarover de veredelaar kan beslissen of hij de teelt gaat voortzetten. Daarna gaat het allemaal wat langer duren, want in de loop der jaren wordt het product ook nauwgezet bekeken en geselecteerd op onder andere de houdbaarheid, de stekkenproductie en de knop. En de keuze kan wel eens heel moeilijk zijn, want elk zaadje is uniek en heeft het in zich om qua bloei anders te ontwikkelen dan de soortgenoten.

Nieuw is ook de kleinere decoratieve Dahlia van H.M. van der Zon. Gewonnen door veredelaar Jan van Ruiten en door Van der Zon in de keuringszaal gepresenteerd met de vermelding dat hij deze Dahlia wil vernoemen naar zijn pasgeboren kleindochter ’Rozemarijn’. Van deze Dahlia staan nu vijftig stekken op het land en de bedoeling is dit areaal te vermeerderen.

Van Eeuwijk showt deze week verder ook de nieuwe zaailing III. Prachtig helder rood/oranje met een geel hart. En verder ook de diep donkerrode D. ’Black Jack’, de gele met rode strepen van D. Striped Vulcan’, die voortkomt uit de rode D. ’Vulcan’ en waarvan de strepen per bloem verschillen. Heel apart. En tenslotte ook de kleine oranje bolvormige Dahlia ’Bonanza’, de diep paarse D. ’Contraste’ met witte punten en de mooie bloemvorm van D. ’Crème de la Crème’.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.