Home

Nieuws 211 x bekeken

Nieuwe barometer voorspelt krimp in Nederland

Amsterdam - Een nieuwe economische barometer voor Nederland voorspelt dat de economie in september met 0,1 procent zal krimpen. In oktober zou de economie met 0,2 procent achteruit gaan.

De barometer, De Stand van Nederland, is een initiatief van de financiële website Z24. Het model is ontwikkeld aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Actuele gegevens van organisaties als Bovag, Monsterboard en Tennet worden voor de voorspellingen gebruikt.

Volgens de barometer is het sterk gestegen pessimisme onder consumenten de oorzaak van de krimp deze maand. Mensen zijn negatiever geworden over hun kansen op de arbeidsmarkt, de toestand van de economie en de situatie op de huizenmarkt.

Volgens gegevens over augustus blijken nog wel de autoverkopen te zijn gestegen en ook het aantal vacatures nam in die maand nog licht toe. Ook het stroomverbruik steeg.

Of registreer je om te kunnen reageren.