Home

Nieuws 196 x bekeken

Nederlandse toets voor Europees toegelaten middelen blijft

Den Haag - Nederland blijft gewasbeschermingsmiddelen toetsen voordat ze in Nederland worden toegelaten, ook als de werkzame stoffen al een Europese of regionale toelating hebben.

Dat zegt staatssecretaris Henk Bleker van landbouw.

VVD-Kamerlid Janneke Snijder sprak de staatssecretaris aan op de langzame toelating van middelen die in buurlanden al worden toegelaten. De eerste middelen komen volgens haar via deze zonale toelating pas in 2012 op de Nederlandse markt. In het kader van de Europese regelgeving, waarbij middelen niet per land, maar per regio of zone worden toegelaten, zouden deze middelen ook in Nederland gebruikt mogen worden.

Bleker zegt dat dat niet zonder nationale toets gebeurt. ”De regionale omstandigheden zijn niet overal hetzelfde. Daarom is het van belang dat een middel ook wordt getoetst op de effecten onder Nederlandse omstandigheden, voordat ze toegelaten worden.” Hij benadrukt dat hij de nationale toelating een goed systeem vindt.

Via de zonale toelating kunnen middelen die een toelating in bijvoorbeeld Duitsland hebben ook in Nederland worden toegelaten. Hiervoor moet de producent van het middel wel een toelating aanvragen. Het CTGB beoordeelt deze zogeheten wederzijdse erkenning dan binnen 120 dagen.

Snijder vindt dat de Nederlandse toets van een middel geen extra regelgeving mag zijn van de Europese regelgeving voor regionale toelating.

Of registreer je om te kunnen reageren.