Home

Nieuws 232 x bekeken

Nederlandse sierteelt probeert Roemenië in Brussel aan te pakken

Aalsmeer – De Nederlandse sierteelt maakt in Brussel zaak tegen de recente Roemeense bloemen- en plantenblokkade. Dat zegt een woordvoerder van de VGB, de koepelorganisatie voor handelsbedrijven.

Doel is de miljoenen geleden schade op Roemenië te verhalen. De koepel voor transporteurs TLN waarschuwt voor mogelijke hinder ook bij zuivel- en vleestransporten.

Roemeense autoriteiten hielden eerder deze week 24 vrachtauto’s met Nederlandse bloemen, planten en bollen tegen op verdenking van erwinia in potplanten. De ladingen zijn volgens de VGB bemonsterd en de wagens zijn verzegeld naar hun afleveradres gereden. De snijbloemen zijn dood en de kwaliteit van de potplanten is fors achteruit gegaan.

De directe schade wordt geraamd op 1,5 tot 2 miljoen euro, maar mogelijk komt de schade een stuk hoger uit wanneer supermarkten in Roemenië claims bij de handelsbedrijven neerleggen, gebaseerd op de normale verkoopwaarde. Nederland loopt bovendien in Roemenië reputatieschade op, aldus de VGB. De Nederlandse export van bloemen en planten naar Roemenië bedroeg vorig jaar 42 miljoen euro.

De VGB stelt dat het niet eenvoudig is het geld terug te halen. Het is een feit dat volgens de fytosanitaire afspraken erwinia geen quarantaineziekte is. De vrachtauto’s hadden juridisch niet tegengehouden mogen worden. Roemenië zou op basis daarvan een reprimande of boete kunnen verwachten.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) stelt dat transporteurs extra zorgvuldig met papierwerk moeten omgaan. Roemenië blijft volgens de TLN streng controleren waarbij sommige bronnen van de TLN ook spreken van extra Roemeense waakzaamheid bij Nederlandse zuivel- en vleestransporten.

De Nederlandse Europarlementariërs Esther de Lange en Wim van de Camp van het CDA verdenken Roemenië ervan de blokkade als wraakactie te hebben opgezet. Nederland blokkeert Roemeense toetreding tot de Schengen-unie voor vrij verkeer. Vanuit Roemenië wordt gesteld dat minister Gerd Leers toetreding van Roemenië en Bulgarije blokkeert uit persoonlijk belang.

Leers probeerde volgens de Roemeense TV-zender Pro TV eerder een villa van 200.000 euro te bouwen in Bulgarije, waarbij volgens de zender onduidelijk was waar het geld vandaan kwam.

Of registreer je om te kunnen reageren.