Home

Nieuws 609 x bekeken

Nederland wil landbouw via innovatie vergroenen

Bonn – Innovatie staat centraal in de toekomst van de landbouw. Dat zegt directeur-generaal Hans Hoogeveen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) op een Duits-Nederlandse conferentie over het nieuwe Europese gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB).

Ook voor de gewenste vergroening van het Europese landbouwbeleid is innovatie volgens Hoogeveen een belangrijke oplossing.

Innovatie draagt bij aan de maatschappelijke acceptatie van de land- en tuinbouw en aan de productiviteit en duurzaamheid van de sector, vindt de hoogste ambtenaar van het ministerie. ”We hebben boeren nodig die zijn voorbereid op de toekomst”, vindt Hoogeveen. Hij vindt dat ondersteuning van innovatie moet gebeuren via de directe betalingen aan boeren, via de eerste pijler. Het budget dat in de tweede pijler beschikbaar komt is volgens Hoogeveen niet voldoende om de innovatie voldoende te stimuleren.

Uit voorstellen van Eurocommissaris Dacian Ciolos blijkt dat biodiversiteit een belangrijk aandachtsgebied is voor de vergroening van de landbouw. ”Boeren kunnen niet van biodiversiteit leven. Ze moeten het van de productie hebben, die door de maatschappij wordt geaccepteerd”, zegt Hoogeveen.

De Nederlandse regering pleit voor het nieuwe GLB voor een nominaal gelijkblijvend budget. Hoogeveen vindt dat een zeer beperkte herverdeling van het budget wat Nederland betreft tot de mogelijkheden behoort. De verdeling van het budget tussen lidstaten is een gevoelig punt in de discussie.

Hoogeveen staat achter de ingeslagen weg van afbouw van marktinterventies, maar benadrukt dat het behoud van een vangnet in tijden van crises behouden moet blijven, onder voorwaarde dat er hierbij gelijke kansen en voorwaarden zijn voor iedereen.

Het ministerie wil de Europese exportsubsidies afschaffen .”Ze zijn slecht voor het imago van de EU op de internationale markt, werken handelsverstorend en benadelen ontwikkelingslanden”, aldus de directeur-generaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.