Home

Nieuws

Nederland wil Europese promotieregeling in huidige vorm behouden

Den Haag – Nederland wil de huidige manier van financiering van de Europese afzetbevordering en voorlichting voor landbouwproducten handhaven. Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker van landbouw aan de Tweede Kamer.

”Hiermee kunnen lidstaten zelf beslissen of ze een bijdrage leveren aan de promotie van landbouwproducten of dat ze deze bijdrage overlaten aan de sector zelf, zoals Nederland doet”, zegt Bleker. In Nederland draagt de overheid niet bij aan de regeling voor afzetbevordering, dit wordt met Europees geld en geld vanuit de sector zelf gefinancierd.

Het budget voor de promotieregeling moet volgens Bleker ook ingezet kunnen worden bij crisis-communicatie, zoals tijdens de Ehec-crisis. Verder moet de promotie vooral gericht zijn op de strengere eisen die in Europa gesteld worden aan landbouwproducten, ten opzichte van de wereldmarkt.

Bleker pleit er tevens voor om ook plantaardige eiwitten op de lijst te zetten als mogelijk te promoten landbouwproduct, naast dierlijke eiwitten. Bleker wil, in reactie op vragen van Partij voor de Dieren en SP, vlees en producten uit de intensieve veehouderij op de lijst behouden. Promotieprogramma’s speciaal gericht op biologische producten of producten uit het tussensegment kunnen volgens de staatssecretaris gewoon in het huidige regeling worden gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.