Home

Nieuws 232 x bekeken 1 reactie

Natuurorganisaties kritisch op kabinet

Den Haag - Een non-interventie-begroting. Dat vindt Stichting Natuur en Milieu van de kabinetsplannen voor het komende jaar.

"Het is een begroting van 'ik stond erbij en ik kijk ernaar'", vindt Sijas Akkerman, teammanager Landbouw en economie van Stichting Natuur en Milieu. De organisatie constateert dat het kabinet zich volledig richt op de internationale concurrentiepositie van Nederland, waarbij ze zich terugtrekken op het gebied van duurzaamheid. SNM vindt dat niet alleen het bedrijfsleven hierin moet investeren, maar dat ook de overheid daar aan moet bijdragen.

Natuur en Milieu is positief dat er meer wordt geïnvesteerd in onderzoek, maar vreest wel dat deze kennis niet bij de primaire boer terecht komt. "De grote verwerkende bedrijven zullen profiteren, maar we zijn bezorgd dat de verbinding met de primaire sector niet wordt gelegd", zegt Akkerman.
Over het natuurbeleid is SNM niet te spreken. "Er is in zestig jaar al 85 procent van de natuur in Nederland verdwenen. Van de laatste 15 procent snoept Bleker nu ook nog de helft af", vindt Akkerman.

Mileudefensie spreekt van een gapend gat in de begroting. "Dit kabinet wil het belang van milieu en natuur maar niet inzien. Het zijn vooral zaken om te kunnen schrappen", aldus directeur Hans Berkhuizen van Milieudefensie. De keuze van het kabinet om in te zetten op biomassa keurt Milieudefensie af. "Biobrandstoffen zijn juist erg omstreden omdat veel typen biobrandstof bijdragen aan ontbossing en verdringen van landbouwgrond voor voedselvoorziening."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Wat doet milieudefensie en stichting natuur en milieu aan het diermeel verbod.Dit is in gesteld in 2000 voor het bestrijden van BSE maar het diermeel van kip en varken is niet besmet.Er moet voor vervanging 23 miljoen ton soja voor worden geteeld dat is 10 miljoen hectare.Dit is pas echt een milieu schandaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.