Home

Nieuws 215 x bekeken 6 reacties

Natuurmonumenten: waardeloos akkoord voor natuur

’s Gravenland - Natuurmonumenten vindt het akkoord tussen de provincies en staatssecretaris Henk Bleker van landbouw en natuur waardeloos voor de natuur. De organisatie is ontzet over de plannen om een hoeveelheid natuur met een omvang van de provincie Utrecht te schrappen. “Deze ongekende ingreep zal onherroepelijk leiden tot verslechtering van de toch al schaarse natuur in Nederland”, aldus Natuurmonumenten.

De organisatie constateert dat de Ecologische Hoofd Structuur (EHS) in het nieuwe plan met 600.000 hectare 100.000 hectare kleiner is dan voorzien. Natuurmonumenten geeft nu al aan dat ze niet meewerkt aan de verkoop van natuurgebied, hetgeen in het nieuwe akkoord mogelijk is geworden.

Natuurmonumenten vreest ook dat het budget dat provincies krijgen voor onderhoud van natuur niet genoeg is om de natuur te onderhouden. De natuurorganisatie becijferde dat de provincies ongeveer drie keer zoveel geld nodig hebben voor het onderhoud. “Verwaarlozing van natuur dreigt in armlastige provicies”, zegt Natuurmonumenten.

Deze zomer kwam Natuurmonumenten met een voorstel voor het implementeren van de bezuinigingen op het natuurbeleid. Ze adviseerde daarbij om een aantal gebieden te prioriteren. Het gaat dan vooral om gebieden met uitzonderlijke natuurlijke waarde of gebieden die bijna gerealiseerd zijn.

De bezuinigingen van 72 procent op het natuurbudget vindt de organisatie buitensporig.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hof

  groene weilanden waar koeien grazen, korenvelden, maisvelden zijn ook natuur.
  of zien we dat niet meer als natuur?
  uitgestrekte velden afgegraven etc waar schotse hooglanders grazen
  tussen het giftige st jacobskruiskruid is toch geen natuur maar een verwildering

 • no-profile-image

  Dan kan nu de natuur, weer natuur zijn. Even duizend jaar wachten en kijken hoe zich het ontwikkeld. Spannend!!

 • no-profile-image

  grunnboer

  Zouden ze bij die natuur organisatie's beginnen te vrezen voor de lui-lekker baantjes en bijbehorende riante pensioenen?? Dat is bij die heren het enige wat van betekenis is.

 • no-profile-image

  In Nederland is er geen vierkante meter meer die onaangeroerd is. We hebben in Nederland dus een CULTUURlandschap. De bezuinigingen zijn dus terrecht, want echte natuur kost geen geld omdat het van niemand is, waar niemand onderhoud hoeft te doen en alles aan zijn lot word overgelaten. Nederland is hiervoor te klein en moeten we voor echte natuur de grens over. Zo kunnen we het zogenaamde natuurbudget minimaliseren. De rest kan verstandig besteed worden aan cultuurlandschapsbeheer (en dus niet aan natuurbobo's met een riant inkomen en pensioen en hekwerk om de natuur?gebieden).

 • no-profile-image

  eindelijk, eens iemand die verkwisting van geld voor natuur tegengaat.

 • no-profile-image

  De stelling van de N.M klopt niet er wordt gesproken over verslechtering van de natuur , maar de ingreep gaat over de duizenden hectares nog AAN TE LEGGEN NATUUR , dit is nu dus nog gewoon cultuurlandschap

  Natuurmonumenten gedraagd zich als een rupsje nooit genoeg !

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.