Home

Nieuws

Najaarsveiling Europese primeur

Toldijk - De Federatie Vleesveestamboeken Nederland heeft op 1 oktober een primeur met een najaarsveiling van stieren uit de centrale opfok.

Traditioneel zijn stierenveilingen in Europa in het voorjaar, zodat de nieuwe aankoop vrijwel direct met de kudde de wei in kan. Nederlandse vleesveefokkers maken echter steeds meer gebruik van vrijloopstallen waardoor de stier ook in de stalperiode zijn werk kan doen.

De veiling op het opfokstation in Toldijk (Gld.) kan rekenen op internationale belangstelling. Coördinator Henk Tessemaker is benaderd door Duitse en Deense fokkers. Dit keer worden Blondes d’Aquitaine, Charolais, Herefords en Verbeterd Roodbonten geveild. De groep nieuwe stieren die na de veiling wordt opgezet wordt uitgebreid met een aantal Piemontese-stieren. Tessemaker verwacht volgend voorjaar ook Limousin-stieren in de opfok. Het twee keer per jaar opzetten van stiergroepen geeft meer fokkers de kans een interessante stier in te zenden. Daarbij komt dat de stieren nu maximaal 19 maanden zijn bij de veiling. Oudere stieren opfokken geeft alleen maar meer kans op onrust in de stal.

Goede groeiers
Voor de opfok zijn stieren geselecteerd met interessante groei- en exterieurcijfers. De 11 Blondes haalden een gemiddelde groei van 1.725 gram per dag, de Herefords van 1.574 gram. De Charolais groeiden 1.488 gram per dag en de Verbeterd Roodbonten 1.497 gram. Groeicijfers zijn volgens Tessemaker net zo belangrijk als exterieurcijfers. Het eindproduct van elke vleesveefokker is nog altijd de broutard voor de mesterij. Een dier met een hoge groeipotentie levert geld op. Daar mogen fokkers volgens hem meer naar kijken

Veiling
De veiling van de Centrale opfok is op zaterdag 1 oktober op het bedrijf van de familie Ruessink, Hoogstraat 21, 7227 ND Toldijk . De stal is open om 9.00 uur, om 10.30 worden de stieren gepresenteerd en de veiling start om 13.00.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.