Home

Nieuws

NVV ruziet met dochter DGB

Doetinchem – In een onlangs naar buiten gebrachte nieuwsbrief van de Groene Belangenbehartiger (DGB) uit het bedrijf openlijk kritiek op moederbedrijf NVV. Volgens DGB is de NVV-productenreferentieprijs geen goede afspiegeling van de werkelijkheid.

DGB zegt dergelijke analyses van elke notering te maken. Volgens voorzitter Wyno Zwanenburg van de NVV heeft de analyse alles te maken met het werk dat de NVV heeft weggehaald bij DGB. Sinds vier maanden worden de NVV-noteringen niet meer vastgesteld door DGB, maar door een noteringscommissie van de NVV zelf. Dit is volgens de NVV transparant en zuiverder.

Aanleiding voor de onenigheid is een nieuwsbrief van de DGB. Hierin valt te lezen dat de ’nieuwe’ NVV-productenreferentieprijs over de eerste acht weken van zijn bestaan € 0,034 hoger is dan het gemiddelde van de DG-Benchmark, die volgens de DGB een goede afspiegeling is van de werkelijke opbrengstprijs.

Volgens de DGB is het gebrek aan marktkennis bij de NVV de oorzaak van het oplopende verschil. „In de jaren dat de specialisten van DGB de notering bekendmaakten, was het verschil tussen de notering en de werkelijke opbrengst veel kleiner”, zo staat in de nieuwsbrief. Als gevolg van het oplopende verschil ziet DGB dat er minder varkens op de NVV-notering worden afgerekend.

Wyno Zwanenburg zegt niet blij te zijn met de uitlatingen van dochterbedrijf DGB. Hij heeft directeur Mark Logtenberg erop aangesproken. De relatie met Logtenberg is volgens de NVV-voorzitter ’steeds zakelijker’.

Ook vanuit Stichting De Groene Administratie is er kritiek geleverd op de gang van zaken. Samen met Willie van Gemert en Ronald Bleijswijk vormt Zwanenburg het bestuur van deze stichting waar de aandelen van de DGB zijn ondergebracht.Vanwege alle incidenten en de belangenverstrengeling tussen NVV en DGB is in 2009 besloten om de DGB iets meer op afstand te zetten door de aandelen onder te brengen in het administratiekantoor.

Het laatste incident rondom de DGB staat niet op zich. Het bedrijf is de laatste jaren partij geweest bij verschillende conflicten. Zo kwam het bedrijf vorig jaar in het nieuws vanwege ruzie met energiegigant RWE. Dit conflict is nog altijd niet opgelost. Ook de IKB-regeling van de NVV heeft regelmatig onder vuur gelegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.