Home

Nieuws 217 x bekeken 2 reacties

'NMA bureaucratisch monster'

Den Haag – De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) is een bureaucratisch monster dat zich ten onrechte blind staart op de zwakke positie van de consument, en dus geen recht doet aan het krachtverschil tussen schakels in de agro-keten. Dat zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland.

Maat benadrukt wel dat niet alleen machtsverschillen in de keten de problemen in de sector verklaren.

Maat wijst de NMA aan als beperkende factor door te wijzen op de samenwerking tussen Dierenbescherming, Vion en Albert Heijn bij het Beter Leven-concept voor varkens. De NMA dwong Partijen volgens Maat meer dan 100.000 euro aan huiswerkkosten te maken. Misschien stopt de NMA niet veel samenwerkingen, aldus Maat, maar ze maakt ze lastig en duur.

Wat Maat betreft komt de NMA direct onder ministeriële controle. De NMA zou volgens Maat de gezondheid van een hele keten moeten nastreven, zeker als ze veel eisen stelt aan primaire producenten op het gebied van duurzaamheid.

De sector is nadrukkelijk niet zielig, aldus Maat, maar internationaal toonaangevend en maatschappelijk belangrijk. Maat hoopt dat ook coöperatievoorzitters zich voor een andere mededingingswet willen inzetten. Ze zijn vaak te onzichtbaar in de discussie en laten volgens Maat de lobby te veel over aan LTO. Vooral bij fundamentele discussies kunnen zij volgens Maat de lobby sterker maken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ALBERT JAN MAAT van L.T.O Heeft gelijk het NMA deugt niet
  De wurggreep waar de agrarische sector in zit. Zoals RENDAC die ten toon spreid ten opzichte van hun machtsmisbruik ten aanzien van kadaver en., slachtafval.VION die rechtzaken voert
  tegen elk bedrijf die zich op het vlak van slachtafval iets onderneemt, Vion zou blij moeten zijn dat er een alternatief komt voor slachtafval. Maar ze levert liever aan het moeder berdrijf RENDAC voor een te hoge prijs. Beide MULTINATIONALS in het bezit van Z.L.T.O. De boerenvakorganisatie in schaapskleren. Die met hun vele multinationals in hun bezit . DE BOEREN IN EEN WURG GREEP HOUD waar de honden geen brood van lusten.
  ALBERT JAN MAAT heeft gelijk NMA word WAKKER.

 • no-profile-image

  Albert Jan Maat van het L.T.O. heeft gelijk.

  ZIE HET COMMETAAR

Of registreer je om te kunnen reageren.