Home

Nieuws 315 x bekeken

Mogelijk verbetering Globalgap door Ehec-crisis

Zoetermeer – Teelt en supermarkten willen voedselveiligheidssysteem Globalgap aanpassen na de Ehec-crisis.

Zo heeft de Nederlandse technische werkgroep geopperd voor kiemgroentetelers een aparte module te lanceren. ”Het is niet zozeer dat er strengere eisen moeten komen, maar het is een heel andere teeltwijze. Het is de vraag of ze er nu wel mee uit de voeten kunnen”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse technische werkgroep.

De bron van de Ehec-uitbraak bleek in kiemgroente te liggen. In extra inspecties werden ook andere microbiologische besmettingen gevonden op kiemgroentebedrijven.

Supermarktorganisatie CBL wil daarnaast praten over mogelijke verbeteringen van algemente Globalgap-processen en criteria. ”We hebben Ehec nu gehad. Wat kunnen we daaruit leren”, zegt beleidsmedewerker Anne-Corine Vlaardingerbroek.

Vooral communicatie tijdens crises, maar ook criteria voor het beheersen van gevaren en traceerbaarheid moeten aan bod komen in de Ehec-evaluatie, denkt Vlaardingerbroek. ”De consument moet kunnen vertrouwen op veilig voedsel, we moeten kijken hoe we daar op kunnen inspelen. Er is al een half jaar een werkgroep microbiologie aan het studeren op dit onderwerp. Daar is met Ehec nu een grote case bijgekomen.”
De nationale technische werkgroep sluit niet uit dat veranderingen doorgevoerd worden, maar verwacht geen grote. ”In versie 4 van Globalgap zijn de eisen voor microbiologie al aangescherpt. Sinds januari wordt bovendien ook al gekeken of bedrijven voldoende hun eigen zwakke plekken in het bedrijf kennen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.