Home

Nieuws 168 x bekeken

Ministerie wil extra eisen veilig gebruik aardwarmte

Den Haag – Het ministerie van ELI bereidt extra eisen voor die moeten gelden voor beheerders van aardwarmteputten. Daarvoor praat het ministerie met LTO en het Productschap Tuinbouw.

Het is een lastige discussie, zegt Victor van Heekeren, namens platform Geothermie betrokken bij dat overleg. ”Het is lastig, want hoeveel mag extra veiligheid kosten? En tegelijk wil je de lat niet te laag leggen, waarmee je de kans hebt op een incident.” Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) wil het liefst dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij de boringen gaat verrichten, maar zover zal het niet komen, verwacht Van Heekeren.

Mogelijk moet een tuinder in de toekomst extra kennis inhuren om beslissingen te nemen. ”Een aardwarmteput is op zich uitzonderlijk saai. Maandenlang kan er niets veranderen, maar het gaat erom de juiste beslissingen te nemen als er iets verandert in de put. Dat zou je ook op afstand kunnen laten beslissen door een deskundige.” De extra eisen zijn het gevolg van de bijvangst van olie en gas in bestaande bronnen. Dat heeft het risicoprofiel van aardwarmte verhoogd.

Minister Verhagen heeft de kamer geantwoord dat hij aardwarmtevergunningen wil blijven verstrekken aan tuinders, ook in olie- en gasgebieden. Wel moet TNO vooraf een risicoschatting maken.
Eerder werden eisen verscherpt voor de boorinstallatie. Dat was onder meer het gevolg van de ramp in de Golf van Mexico.

Of registreer je om te kunnen reageren.