Home

Nieuws 19 reacties

Mestkelders raken al redelijk vol

Doetinchem - Door overvloedige regenval zijn weilanden en akkers drijfnat. De mest kan niet uitgereden worden en de mestkelders raken al aardig vol.

Uit een inventarisatie onder mestdistributeurs in Nederland blijkt dat veel mest nog niet is afgevoerd. Met een verlenging van het uitrijverbod van dierlijke mest voor kleigronden wordt geen rekening gehouden. Tot 15 september mag uitgereden worden. Er is ook geen uitstel gegeven voor het uitijden van dierlijke mest op zand en lössgrond, de deadline bleef staan op 1 september.

Als het slechte weer aanhoudt, verwachten mestdistributeurs dat tijdens het winterseizoen de maximale opslagcapaciteit van mest bereikt is. Boeren moeten dan zoeken naar alternatieve plekken voor mestopslag.

De prijs voor het afvoeren van varkensmest ligt op het moment rond de 20 euro per kuub.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Met C.D.A.er BLEKER , en onze belangenbehartigers L.T.O.. Z.L.T.O. als zijn adviseurs. Moeten we er op vertrouwen dat dit ook
  voor de boeren het beste is.

 • no-profile-image

  met dank aan de arrogante L.T.O.

 • no-profile-image

  dat heb je ervan als je tot het laatste moment wacht met uitrijden
  kansen genoeg gehad om wat te doen dus als er nu iemand nog duizenden kuubs heeft zitten heeft hij of zij een probleem maar geen nood we geven gewoon Bleker, CDA, LTO de schuld, dat lucht op!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Die hebben gegokt op lagere afzet prijzen,mis gegokt dus!
  En ook niet janken dan.

 • no-profile-image

  Hee, noordam en grof,

  Al eens gedacht aan de gebieden waar zoveel water is gevallen
  dat het vee al twee maanden op stal staat? Dus geen kansen om uit te rijden of wachten op lagere afzetprijzen.

  Omdat jullie zo verwaand reageren en geen oog hebben voor collega`s moeten jullie een jaar lid worden van de L.T.O.

 • no-profile-image

  Dat zijn ze waarschijnlijk al lang, Dobber. Zulk dom geklets kan alleen vanuit die hoek komen.

 • no-profile-image

  goed lezen dobber, als iemand nu al zijn mestopslag volheeft heeft hij of zij niet goed opgelet
  dom geklets is klagen en zeuren als een klein kind
  jullie willen al 10 jaar verlenging van de uitrijmogelijkheden dat jullie
  daarmee andere sectoren een benadelen, dat vergeten jullie

 • no-profile-image

  Je doelt nu toch hoop ik niet op de derogatie Noordam?

 • no-profile-image

  De L.T.O heeft geen leden maar volgelingen blindoek voor en overal achteraan lopen.

  Je bent zo L.T.O. Noordam. Geen begrip voor colega melkveehouders wel voor andere sectoren. De retail, de Rabo.
  Zelfs een bungalowpark mag tegen een geringe vergoeding gebruik maken van de naive volgeling.

  De enige reden dat L.T.O. niet achter de verruiming staat is omdat het is aangevraagt door N.V.V./N.M.V. Zelf hebben ze in tijden dat er minder regen is gevallen wel om uitstel gevraagt.

 • no-profile-image

  Ach ja, boeren zijn nu eenmaal niet het snuggerste deel der natie!

 • no-profile-image

  in de politiek en de regelgeving is het altijd "voor wat hoort wat" dat weten jullie ook
  en of je nu veehouder bent of buiten de agrarische sector actief bent, je zal je zaakjes goed op orde moeten hebben anders heb je een probleem
  als je al jaren weet dat je op een bepaald moment niet meer mag uitrijden en je kent het Nederlandese weer!!!!!!!!!!
  ik ben trouwens geen veehouder, wel boer en daardoor misschien niet zo snugger, kritische lezer ( bedankt voor je opmerking) maar als ik een probleem heb op mijn bedrijf los ik dat op en geef niet anderen de schuld

 • no-profile-image

  Onlangs gaf je nog aan dat je een probleem had Noordam, nl. het tekort aan fosfaat waar je tegen aan liep (en loopt). Was je toen ook niet bezig om de schuld neer te leggen bij je veehoudende collega's van vanwege hun gepiep en gezeur? Nou, ik kan je wel vertellen dat je in de verkeerde hoek aan het zoeken bent. Je hebt het aan je eigen LTO te danken dat je als akkerbouwer een mineralentekort hebt. Alleen akkerbouwers die dit niet snappen zijn lid van de LTO. M.a.w: je staat dik te betalen aan je eigen ondergang.

 • no-profile-image

  Het in stand houden van de derogatie is vooral afhankelijk van het nitraat gehalte in het grondwater. Dit wordt maar in beperkte mate bepaald door de hoeveelheid mest maar veel meer door de manier waarop die mest toegediend wordt. Een grote hoeveelheid vroeg in het groeiseisoen veroorzaakt vrijwel geen nitraat in het grondwater, een kleine hoeveelheid laat in het groeiseisoen wel.
  Als je koeien wilt houden heb je een stal nodig, een melkmachine, een voeropslag EN MESTOPSLAG.
  Dit was midden jaren tachtig al bekend.

 • no-profile-image

  kritische lezer, je kan best goed analiseren en gelukkig is iedereen vrij om te zeggen wat hij wil en verschillende meningen zijn prima en ook nodig voor discussie
  wat mij betreft went je je afkeer voor LTO niet af op mij of op anderen met een andere mening en ook om de boeren dom te noemen voegt niets toe

 • no-profile-image

  Als het melkquota in 2014/2015 versdwijnt zijn we door de hogere productie meer gras nodig. De grassprietjes van oktober zijn dan welkom en het liefst van een goede kwaliteit. Om dit te bereiken is een drijfmestgift in sebtember van belang(geringe hoeveelheid)
  Ook voor het milieu zijn grote hoeveelheden mest in een korte periode door veel en/of langdurig regenval uitgereden uit den boze. (af-uitspoeling)
  Beter is het om de mest te verdelen over het groeiseizoen, waarbij de hoeveelheid word afgebouwd.
  Om roest in gras in het najaar te voorkomen werk drijfmest beter dan een kunstmestgift, Dit bevordert de smakelijkheid.
  Kunnen de koeien langer buiten, wat weer gunstig is voor het dieren welzijn.

 • no-profile-image

  Dobber ik ben het deels met je eens beter meerdere kleine beetjes is beter .
  Maar in september mest uitrijden heeft geen zin als het kouder wordt is de benutting ook minder
  Sinds ik geinvesteerd heb in voldoende opslag en in juli de kelder al leeg heb gebruik ik veel minder kunstmest dan voorheen

  En na 2015 wordt de mestwetgeving en de ruwvoervoorziening mischien wel de beperking op de melkproductie i.p.v.Quota

 • no-profile-image

  Dobber, u ziet het verkeert. Van het voorjaar tot nazomer is de verdamping groter dan de neerslag en wordt er geen regenwater aan het grondwater toegevoegd. In herfst en winter verdampt de neerslag niet en dat is dan ook de periode dat regenwater definitief aan het grondwater toegevoegd wordt. Om te voorkomen dat nitraat in het grondwater komt moeten we er voor zorgen dat de grond zo "leeg" mogelijk de winter ingaat.
  De stikstof in dierlijke mest werkt drie maanden na bij zomerse temperaturen. Laat in de herfst als het kouder wordt kan dit wel vier maanden zijn. De stikstof in de mest die in september wordt uitgereden wordt voor minder dan de helft benut door het gras van dat moment. De rest van de stikstof komt in de vorm van nitraat vrij van oktober tot januari en verdwijnt met het regenwater in het grondwater.

  Beter is het om de mest vanaf begin juli op te sparen tot het volgende voorjaar. Dan hebt u meer dierlijke mest beschikbaar en hoeft u minder kunstmest te gebruiken. De kunstmest die u uitspaart kunt u in augustus en september extra gebruiken. Kunstmest werkt maar kort en is binnen een paar weken uit de grond verdwenen.

  Zo krijgt u een betere benutting van de stikstof. Dus met dezelfde hoeveelheid stikstof per ha. meer gras per ha. En tevens houdt u het grondwater schoon.

 • no-profile-image

  We zijn nog ver van huis, merk ik.

 • no-profile-image

  Beste Mozes,

  Laten we elkaar tutoyeren, klink wel zo pretig.

  Het verhaal zoasl jij die schrijft, is het algemene verhaal zoals ons word opgedrongen. Het klinkt aannemelijk maar is het niet.
  Als het gras van het land gehaald wordt, haal je mineralen van het land. Voor een goede hergroei is een aanvulling van deze mineralen gewenst. In mest zit alles wat voor hergroei nodig is.

  Omdat de groei namate het jaar verstrijkt afneemt dient er elke maand minder bemest te woden.Voor september 10m3/ha De amoniakstikstof die in september op het land gebracht wordt werkt direct, de minerale stikstof komt vrij bij de vertering van de vezels in de mest. Deze vertering vind alleen plaats bij de juiste teperatuur.
  Grond is goed in staat de vezels in de winter vast te houden, stijgt de temp in het voorjaar voldoende dan zal de vertering weer op gang komen en komt de stikstof beschikbaar.
  Sins twee jaar werk ik op deze manier en mijn kustmest gebruik is met 25 a 30 procent gedaald.

  Veehouders moeten niet naar ons luisteren, ze hebben het mest en de grond. Uitproberen en de praktijk zal het ze leren.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.