Home

Nieuws

Meer zeehonden in Waddenzee, maar niet gezond

Pieterburen - De zeehondenpopulatie in de Waddenzee groeit. De Zeehondencrèche in het Groningse Pieterburen telde in augustus 6900 dieren, waarvan 5400 gewone zeehonden en 1500 grijze.

De zeehond in de Waddenzee doet het qua aantal dus goed, aldus de crèche maandag, maar de conditie van de dieren baart wel zorgen. Wetenschappers van 'Pieterburen' vinden steeds vaker longwormen in zieke zeehonden. ,,Afgelopen winter was bij gestrande dieren de diagnose longworm al ongewoon hoog. Deze zomer werd de parasiet opnieuw vaak aangetroffen in de longen van de nieuwe zeehondengeneratie.''

,,We moeten niet te vroeg juichen over de groei van de populatie'', zegt Lenie 't Hart van de Zeehondencrèche, ''Ik kijk naar de conditie van de dieren en die is zorgelijk.'' Volgens de crèche is het water van de grote Europese rivieren door allerlei milieumaatregelen beter dan voorheen. ,,Maar het waddenslik heeft nog tientallen jaren nodig om zich te herstellen.''


Of registreer je om te kunnen reageren.