Home

Nieuws

Maatwerk voor legbatterijstallen

Den Haag – Voor pluimveehouders die op 1 januari 2012 niet kunnen voldoen aan het verbod op kooihuisvesting, komt geen generaal pardon. Dat zegt staatssecretaris Henk Bleker van landbouw in een debat in de Tweede Kamer.

Bleker wil maatwerk leveren voor bedrijven die door uitzonderlijke omstandigheden niet konden voldoen aan het kooiverbod. Het gaat dan om bedrijven die buiten hun schuld om nog geen vergunning hebben voor een alternatief houderijssysteem. Voor deze bedrijven wordt mogelijk enkele maanden uitstel verleend. ”We bekijken dit van geval tot geval”, aldus Bleker.

Per 1 janauri 2012 geldt in de hele EU een verbod op legbatterijen. De EU kan echter geen kooi-eieren en producten van buiten weren. Bleker verwijst hierbij naar WTO-afspraken. Bleker zal dit aankaarten binnen de EU, maar verwacht geen oplossing.

Hij zegt het kooiverbod en het verbod op handel in Europese kooi-eieren strikt te zullen handhaven. ”De VWA houdt dit in de gaten. Bedrijven die kooi-eieren verhandelen of verwerken worden vervolgd. Partijen worden uit de handel genomen.

SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf maakt zich zorgen over de handhaving in andere lidstaten. ”De eierprijs is niet iets dat alleen binnen Nederland wordt bepaald. Deze markt ik internationaal.” Dijkgraaf vindt dat Nederlandse producenten geen nadeel mogen ondervinden van eventueel gedogen van overtredingen van het kooiverbod in andere lidstaten. Bleker wil hierop andere lidstaten in de EU nog niet aanspreken. ”Ik wil niet als klikspaan te werk gaan..”

Of registreer je om te kunnen reageren.