Home

Nieuws 215 x bekeken 1 reactie

Maat: honger bestrijden op Hollandse bodem

Waarland - De beste bijdrage die Nederland kan leveren aan voedselzekerheid wereldwijd is zuinig omgaan met het Nederlands landbouwareaal. Dat zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland. “Elke hectare teeltgrond die hier verdwijnt, moet elders door ten minste 4 hectare ontginning worden gecompenseerd.”

Maat sprak gisteren op een bijeenkomst van The Greenery in Waarland over het thema voedselzekerheid. “Er wordt hier en daar wel gesuggereerd dat we de wereld wel kunnen voeden als we ons dieet maar aanpassen. Ik erken dat het wel iets gezonder kan. Maar alleen met een productieverhoging kunnen we de groeiende wereldbevolking blijven voeden”, aldus Maat. “Daarbij is efficiënt grondgebruik de sleutel”, aldus Maat.

De LTO-voorman noemt het onlangs verschenen Rabobank rapport ‘bijna beangstigend’. Vooral omdat het in zijn ogen nog onvoldoende wordt opgepakt. “Nederland heeft de kennis en de kunde in huis om de nodige productieverhoging te realiseren. Maar dat ‘geheim’, dat droogt op als wij geen producentenland meer zijn. Elke hectare landbouwgrond die hier wordt opgeofferd voor wonen of natuur, daar moet elders 4 hectare natuur voor worden ontgonnen om dezelfde productie te kunnen realiseren. Dat gaat ten koste van het regenwoud en van biodiversiteit. De Nederlandse boer en tuinder de ruimte geven, dat is de weg.”

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Maat kletst zoals gewoonlijk weer uit zijn nek. Waarom heeft de LTO zo braaf natuurgebieden mee aan staan wijzen als hij het zo belangrijk vind dat er geen landbouwgrond verdwijnt? En die kennis, die hadden we vroeger. Nu al lang niet meer. Word wakker Maat!

Of registreer je om te kunnen reageren.