Home

Nieuws

Loonwerker belangrijke werkgever voor plattelanders

Nijkerk - Bedrijven die actief zijn in agrarisch loonwerk, meststoffendistributie, cultuurtechniek en grondwerk voor de infrastructuur zijn van groot belang voor werkgelegenheid op het platteland.

In veel gemeenten, vooral in het oosten van het land, is de sector één van de belangrijkste werkgevers voor de plattelandsbewoners. Dit blijkt uit onderzoek dat door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), in opdracht van brancheorganisatie Cumela Nederland.

In Nederland werken 33.000 personen in de ‘cumelasector’. Zeventig procent daarvan, ruim 22.000 mensen, woont op het platteland. Ter vergelijking: Nederland telt ruim zeven miljoen werknemers en daarvan woont 36 procent op het platteland. Alleen echte plattelandssectoren, zoals het fokken en houden van landbouwhuisdieren, akker- en/of tuinbouw en groothandel in landbouwmachines hebben een hoger percentage werknemers op het platteland. In absolute aantallen is de cumelasector met 22.000 werknemers die op het platteland wonen wel duidelijk groter dan deze andere, relatief kleine sectoren.

In zeven gemeenten staat de cumelasector in de top-tien van belangrijkste werkgevers op het platteland. Het gaat om de gemeenten Winterswijk, Leidschendam-Voorburg, Oldebroek, Gemert-Bakel, Noordoostpolder, Veghel en Haaksbergen. De genoemde gemeenten zijn erg verschillend. Zo zijn er gemeenten die geheel uit platteland bestaan en er zijn gemeenten met maar een klein plattelandsdeel. De grootte van het plattelandsdeel van een gemeente is van belang omdat alleen gekeken is naar de rol van de cumelasector voor het platteland.

De cumelasector is een relatief kleine branche. Gemeten naar het aantal werknemers staat de cumelasector op de 49e plaats. Worden alleen de werknemers meegeteld die op het platteland wonen, dan stijgt deze sector naar de 26e positie. De branches die meer werknemers hebben die op het platteland wonen, zijn bijvoorbeeld ziekenhuizen, uitzendbureaus, supermarkten, basisonderwijs en algemeen overheidsbestuur. Deze branches zijn echter niet alleen groot op het platteland, het zijn ook de grote werkgevers voor totaal Nederland, dus inclusief de stedelijke gebieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.