Home

Nieuws

Loonswijziging voor voorzitter Productschap Tuinbouw

Zoetermeer – De beloning van de voorzitter van het Productschap Tuinbouw moet in de toekomst afgeleid worden van de beloningsopbouw van de vice-voorzitter van de Raad van State.

Dat stelt de Sociaal-Economische Raad (SER). Het dagelijks bestuur is reeds akkoord met de wijziging en het productschapsbestuur oordeelt op 19 september over de benodigde verordening.
De SER stelt in de (dwingende) nieuwe beleidsregel dat de voorzitter geen dienstverband heeft met het bedrijfslichaam, en daarom anders dan in het verleden moet worden beloond.

De Raad van State geldt als hoogste adviesorgaan voor de overheid en de vice-voorzitter krijgt volgens een woordvoerder een basissalaris van 124.020 euro, maar het productschap benadrukt dat het salaris niet hetzelfde hoeft te zijn en louter op dezelfde wijze moet worden gestructureerd.
Volgens cijfers van de SER over 2009 kreeg de toenmalige voorzitter van het productschap, Tjibbe Joustra, in 2009 een basissalaris van 98.780 euro. Het totale inkomen van Joustra kwam op de jaarrekening uit op 148.000 euro. In dit bedrag zijn ook vakantiegeld, een eindejaarsuitkering, pensioenafracht en sociale verzekeringen opgenomen.

Een woordvoerder van het productschap stelt dat de voorzitter volgens de SER-wijziging per saldo iets minder zal gaan verdienen. De regeling gaat volgens de woordvoerder pas in 2012 in. De huidige voorzitter Agnes van Ardenne is door de kroon voor één jaar benoemd en is dus niet noodzakelijkerwijze in 2012 voorzitter.

De NVAF, een organisatie met agrarische tegenstanders van het productschap, stelt niettemin dat de nieuwe voorzitter van het productschap Agnes van Ardenne ”goed voor zichzelf zorgt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.