Home

Nieuws

Lely en Green Energy Technologies werken samen aan mestraffinage

Maassluis – Lely en Green Energy Technologies (GET) gaan binnen een joint-venture een duurzaam mestraffinagesysteem ontwikkelen.

Het systeem, het AgriMoDEM is door GET ontwikkeld. Het systeem kan op basis van mest, zonder co-producten, biogas tot aardgaskwaliteit opwerken. Het methaanrijke biogas wordt opgevangen en kan op diverse manieren worden benut: eigen gasgebruik, verstromen of verkoop aan derden.

Daarnaast worden stikstof, kalium en fosfaat van elkaar gescheiden. Vooral het fosfaat kan de melkveehouder afvoeren. Het concentraat met stikstof benut hij op het eigen bedrijf. Op goede grond is hierdoor een productie van 20.000 liter melk per hectare haalbaar, zonder mestafvoer.

Binnen de joint-venture zullen GET en Lely het systeem verder ontwikkelen en testen, waarna het onder de Lely ’brand’ en via het Lely distributiekanaal verkocht en onderhouden zal worden. Het streven is om volgend jaar vijf installaties in Nederland te plaatsen.

Of registreer je om te kunnen reageren.