Home

Nieuws

Leden Agruniek en Rijnvallei akkoord met fusie

Wageningen – De fusie tussen Rijnvallei en Agruniek is deels ingegeven door de crisis in de varkenshouderij. De afzet van voeders in deze sector zullen de komende jaren vermoedelijk dalen, aldus de algemeen directeur van het fusiebedrijf, Martin Grift.

Directeur Bert Jan Ruumpol van concurrent ForFarmers denkt dat onvermijdelijk meer fusies zullen volgen.

De leden van Agruniek en Rijnvallei zijn woensdagavond akkoord gegaan met het fusievoorstel. Zo’n 300 van de 2000 actieve leden heeft gestemd. Negentig procent was voor. De coöperaties gaan per 1 januari 2012 samen verder onder de naam AgruniekRijnvallei. Directeur van Rijnvallei Martin Grift wordt algemeen directeur en zijn collega van Agruniek Johan Schuttert wordt commercieel directeur.

Door samen te gaan verwachten de ondernemingen voldoende schaalgrootte te hebben om zelfs in een markt met krappe marges en mogelijk teruglopend aantal varkensplaatsen innovatie toe te passen en de kostprijs omlaag te brengen. De gezamenlijke voeromzet bedraagt 600.000 ton, waarmee het bedrijf strijdt met Boerenbond Deurne om de positie van derde grootste voercoöperatie van Nederland.

Het fusiebedrijf krijgt dezelfde structuur als Rijnvallei sinds 2005 hanteert, met een coöperatie die het vermogen beheert en een houdstermaatschappij waarbinnen de bedrijfsactiviteiten zijn georganiseerd. Aandelen worden volgens Grift niet, zoals bij ForFarmers het geval is, vrij verhandelbaar. De fusie-onderneming krijgt, zoals nu reeds bij Agruniek gebruikelijk, geen ruimte voor niet-actieve leden.

Volgens Ruumpol is de marktsituatie nu zo dat meer fusies zullen volgen. Zelf zoekt ForFarmers ook naar meer ”body” door overnames, al wil Ruumpol niet aangeven of daarbij aan binnenland of buitenland wordt gedacht. Ruumpol benadrukt wel dat er nog veel kleine veevoerfabrieken zijn in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.