Home

Nieuws

Lans in WUR-project warmte uit ontvochtiging kassen

Zoetermeer – Lans Tuinbouw en Wageningen Universiteit (WUR) willen warmtetechniek uit ontvochtiging van kassen verder uitontwikkelen. Daarvoor is een subsidieverzoek gedaan van 450.000 euro bij het project Kas als Energiebron van het PT.

Bij het PT is een soortgelijk concurrerende aanvraag met ondermeer TU Delft binnengekomen. Het PT adviseert het project van Lans met de WUR uit te voeren en niet de concurrerende aanvraag. Aanvankelijk waren beide initiatieven in één project betrokken.

Lans en WUR willen nieuwe techniek patenteren voor toepassing van vochtabsorptie in een zoutoplossing. Hiermee kan de kas worden ontvochtigd. De warmte die vrijkomt bij condensatie van water zorgt voor een besparing.

Uit een haalbaarheidsstudie van Wageningen Universiteit blijkt dat in een gesloten kas een besparing van 50 procent mogelijk is, maar volgens Cees van der Lans is het te vroeg om over de opbrengst te spreken. ”We willen eerst proeven doen en kijken hoe het uitpakt, maar we zien mogelijkheden voor de groenteteelt in Nederland, maar ook sierteelt.”

Het Israëlische bedrijf Agam bracht al een vochtinstallatie op de markt volgens dit principe en wordt in Nederland op de markt gebracht door Arcazen. Die installatie is vooral geschikt voor koude kassen.

Arcazen is ook betrokken bij het concurrerende onderzoeksvoorstel met TU Delft. Lans heeft zich daarvan gedistantieerd, maar wil die stap niet verder toelichten. De energiecommissie van het PT moet besluiten over de aanvraag.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.