Home

Nieuws 290 x bekeken

Laagpathogene vogelgriep H5 bij zwanen in Zuidwolde

Zuidwolde – Bij een handelsbedrijf in vogels in het Drentse Zuidwolde is laag laagpathogene vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Dat meldt het ministerie van landbouw.

Het gaat om 83 dieren die bestemd waren voor export. De dieren worden in het wild gehouden en gevangen voordat ze verhandeld worden. De besmetting kwam aan het licht door een verplichte test voordat de dieren geëxporteerd mogen worden.

De zwanen van de handelaar worden niet geruimd. Formeel vallen de dieren niet onder de categorie pluimvee, waardoor ze volgens Europese regelgeving niet geruimd hoeven worden.

Het ministerie heeft besloten de dieren gecontroleerd te laten uitzieken, omdat de dieren in een pluimveearm gebied zitten. Het bedrijf in Zuidwolde komt onder toezicht van de Voedsel en Waren Autoriteit. De besmette dieren komen in quarantaine en de andere gevoelige dieren worden gecontroleerd of zij ook besmet zijn met vogelgriep.

In een kilometer rondom het bedrijf geldt een vervoersverbod voor levend pluimvee en eieren. Er liggen geen andere bedrijven in dit gebied.

Het is voor het eerst dit jaar dat er een variant van het H5-virus wordt aangetroffen in Nederland. Eerdere besmettingen met vogelgriep op Nederlandse bedrijven ging het om een variant van type H7. Vorig najaar meldde het Friedrich Loeffler Instituut in Duitsland opvallend veel H5 bij wilde vogels te vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.