Home

Nieuws

LTO teleurgesteld in FNV Bondgenoten

Den Haag – LTO Nederland is teleurgesteld dat FNV Bondgenoten niet mee gaat in het pensioenakkoord.

Dat zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland. ”Wij staan wel achter het huidige voorstel. Voor agrariërs is het gunstig dat de AOW omhoog gaat, zeker omdat de ondernemers zelf niet direct een pensioen opbouwen. Het pensioen zit vaak in het bedrijf, waardoor de enige zekerheid voor latere leeftijd de AOW is”, legt Maat uit. Tegelijkertijd is het voorstel gunstig voor ondernemers met personeel, omdat in het akkoord staat dat werkgevers niet onbeperkt hoeven bij te betalen aan de pensioenen van werknemers als de resultaten van pensioenfondsen tegenvallen. Dit is geregeld via indexen.

Maat erkent dat er al eerder signalen waren dat FNV Bondgenoten niet tevreden was over het huidige pensioenakkoord. ”Maar we hoopten dat ze het niet zouden doen.” LTO maakt zich zorgen over de onrust die er is ontstaan bij de vakbonden. ”We onderhandelen regelmatig met vakbonden over CAO’s. Dat doen we liever met stabiele organisaties.”

Maat zegt dat LTO bereid is ook bij een kleine wijzigingen van het pensioenakkoord in te stemmen.”Maar als de Kamer niet akkoord gaat met het huidige plan, komen we uit op slechtere omstandigheden voor zowel werkgevers als werknemers”, vindt Maat.

De Tweede Kamer overlegde donderdag over het pensioenakkoord. Minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid benadrukte dat het na twee jaar onderhandelen tijd is om door te pakken in dit dossier. Of de Kamer akkoord gaat hangt echter af van de oppositie. VVD en CDA zijn welliswaar voor, maar gedoogpartner PVV is tegen het voorstel.

Of registreer je om te kunnen reageren.