Home

Nieuws 213 x bekeken 1 reactie

LTO mist ambitie kabinet voor GLB en Natura 2000

Den Haag - LTO Nederland reageert positief op de keuze van het kabinet om een sterk bedrijfsleven centraal te stellen in de kabinetsplannen voor 2012.

De belangenorganisatie had wel graag wat meer inzet willen zien op het dossier van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid en Natura 2000. “Uit uitgelekte plannen van Eurocommissaris Dacian Ciolos blijkt dat het Nederlandse budget voor het GLB met 50 miljoen euro wordt gekort. Het kabinet moet dit tegen gaan. Van die ambitie had ik graag wat terug gezien in de begroting”, aldus voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland. Hij snapt dat Nederland iets gekort moet worden op het budget. “Maar dan wel in lijn met de kortingen bij Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk. Nu worden Nederland en België onevenredig veel gekort”, legt Maat uit.

Ook vindt LTO dat de regering meer ambities mag tonen voor Natura 2000. “Voor dit dossier is 2012 het jaar van de waarheid. Alle hens moeten aan dek om met een oplossing te komen die ook in Brussel goedkeuring krijgt”, vindt Maat. LTO is teleurgesteld dat het budget voor innovatie in de land- en tuinbouw naar beneden is bijgesteld. Tegelijkertijd hoopt de organisatie dat via de investeringsregeling voor ondernemers, de research & Development-aftrek toch wordt geïnvesteerd in innovatie. Maat pleit er tevens voor dat de garantieregeling voor het midden- en kleinbedrijf ook wordt opengesteld voor de land- en tuinbouw.

LTO staat achter de kabinetskeuze om de euro te blijven steunen. ”Er zijn grote Nederlandse export- en investeringsbelangen in het geding, die hard geraakt zullen worden als de euro en Europa uiteenvallen”, aldus LTO. De belangenorganisatie voorziet dat de lasten voor bedrijven in de kabinetsperiode gelijk blijven aan wat in het Regeerakkoord is afgesproken.

De ondernemersorganisaties LTO, VNO NCW en MKB Nederland vinden het positief dat de overheid ervoor kiest de economie te versterken samen met bedrijfsleven, onderwijs en onderzoek. De organisaties zijn kritisch op enkele belastingvoorstellen: ze zijn tegen de invoering van een bankenbelasting, die de kredietruimte voor bedrijven vermindert. Verder vinden ze dat nog deze kabinetperiode de winstbelasting verder omlaag moet.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Alleen jammer, dat er zo veel boeren zijn die daar door het niet meer kunnen bol werken.

Of registreer je om te kunnen reageren.