Home

Nieuws 215 x bekeken

Knapen: enkel subsidie voor actieve boeren

Den Haag – De Europese Unie moet alleen nog landbouwsubsidies verstrekken aan actieve boeren. Dat zei staatssecretaris Ben Knapen van Europese Zaken gisteren in een overleg met de Tweede Kamer.

Knapen reageerde op een vraag van Louis Bontes van de PVV over wie in Nederland landbouwsubsidies van de EU krijgen. Bontes stelde zijn vraag naar aanleiding van berichten in de Britse media over de subsidie van omgerekend bijna 260.000 euro die koningin Elizabeth via de EU krijgt voor haar boerderij in Windsor.

Het maken van een lijst is volgens Knapen lastig, omdat de informatie niet op individueel niveau beschikbaar is in verband met privacy. Hij zegde Bontes wel toe zich in te gaan zetten om niet langer subsidie te geven aan ”inactieve boeren”.

Bontes verwees naar Britse kranten die meldden dat niet alleen Elisabeth maar ook een Britse minister EU-landbouwsubsidies zou ontvangen. Eerder meldde de organisatie Open Europa al dat de Zweedse koning Gustav in vijf jaar 1,6 miljoen euro kreeg voor het onderhoud van zijn boerderijen. Bontes noemde een subsidie voor de koningin krankzinnig. ”Dat begrijpt toch niemand”, zei hij.

In het debat stond de oppositie lijnrecht tegenover de regeringspartijen VVD en CDA en tegenover Knapen. Een aantal oppositiepartijen en de PVV vinden dat Nederland keihard vast moet houden aan een nullijn voor de EU-begroting; die mag met geen euro stijgen.

Premier Mark Rutte had eerder al aangegeven daar ook naar te streven maar stelde dat de kans dat het lukt nihil is. Het kabinet zet er daarom op in dat de begroting met maximaal de inflatie stijgt.

VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff hield de oppositie voor dat als het kabinet vasthoudt aan de nullijn voor de begroting, de Nederlandse korting dan gevaar kan lopen. Dan is het voordeliger dat laatste in onderhandelingen binnen te slepen en te accepteren dat de begroting met maximaal de inflatie stijgt, aldus Dijkhoff.

Of registreer je om te kunnen reageren.