Home

Nieuws

'Klok ZON niet ter discussie in coöperatiebeleid'

Venlo – Binnen afzetorganisatie ZON is geen enkele discussie over het voortbestaan van de klok. De afzetorganisatie zag de totale omzet in het eerste halfjaar met 10 tot 12 procent dalen door de Ehec-crisis. Dat zegt voorzitter Ton Reijnders desgevraagd.

ZON behoudt daarmee traditionele veilingkenmerken, ook bij mogelijk nieuw commercieel beleid na het vertrek van topman Frans van Dijck.

In België wil met name de Boerenbond dat coöperaties de afzet minder gevoelig maken voor prijsschokken als bij Ehec. Die discussie lijkt ook om de veilklok te draaien. Die discussie is er niet aan de Nederlandse kant van de grens, stelt Reijnders.

Ehec heeft ZON in het eerste kwartaal 20 tot 25 miljoen euro gekost, een omzetdaling van 10 tot 12 procent. Het is een beeld waar alle Nederlandse partijen in de groente en fruit mee te maken hebben, stelt hij.

Donderdag sprak Reijnders in de reguliere klankbordgroep met telers. Actuele ontwikkelingen als de directiewisseling en het vertrek van Van Dijck kwamen daarbij aan de orde. ZON blijft zich onthouden van commentaar over het vertrek van Van Dijck. Dat is mede op verzoek van Van Dijck zelf, laat een woordvoerder weten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.