Home

Nieuws

Keuring van najaarsbloeiend bolgewassen voortvarend van start

Lisse – De speciale keuring van najaarsbloeiende gewassen in de keuringszaal die deze week bij de CNB in Lisse plaatsvond, liet een gevarieerd beeld van deze gewasgroep zien.

Bij de inzendingen op pot wist Warmerdam Bloembollen de jury te bekoren met een wel zeer fraaie pot met het elegante bolgewasje Bessera elegans (foto). De jury kende 9,50 punten toe. Deze score werd geëvenaard door Fa Th.J. de Groot & Zn. met Haemanthus x clarkei (albiflos x coccineus). C.P.J. Breed zond een collectie Colchicum op pot in.

Toppers waren zijn Glory of Heemstede, Zephyr en Poseidon die respectievelijk 9,30, 9,10 en 9,00 punten kregen van de jury. Daan Smit uit Haarlem scoorde een ronde negen voor zijn Begonia grandis ssp. evansiana Alba.

Bij de afgesneden bloemen op vaas werd de eerste plaats gedeeld door de Maatschap Veredeling Nerine met Nerine zaailing elegance zalm (9,60 punten) en Crocosmia ’Carmine Briilliant’ van Kwekerij Davelaar. De derde speciale dahliakeuring bood eveneens een gevarieerd en kleurrijk beeld. De fa. H.A. van Eeeuwijk & Zn. kreeg voor de totale inzending een gouden medaille toegekend.

Bij de competitie voor de Lammerse Bokaal behaalde Van Eeuwijk 9,07 punten met de mutant van ’Checkers’. Bij de Bekerkeuring kreeg de rode ’Jessy G’ de hoogste beoordeling van de dag: 9,25 punten.

Van de houdbaarheidskeuring zijn de inzendingen van de eerste keuringsdag nog in volle glorie te bewonderen. Eternal Snow en Ocean Bird van de Maatschap Van der Vlugt hebben in ieder geval in goede conditie de eerste week vol gemaakt. Nieuw werden Happy Butterfly, Pink Butterfly en Vanilla voor deze keuring houdbaarheidskeuring.

Alle vakgenoten kunnen in de showruimte van CNB de ontwikkeling van de bloemen op de voet volgen, want de dahlia’s en ook de najaarsbloeiende gewassen zijn nog de gehele week in de showruimte bij CNB te bewonderen.

Anne Mieke Ravenshorst

Of registreer je om te kunnen reageren.