Home

Nieuws

'Kans op Doha Deal is nihil'

Genève - De Doha Ronde bevindt zich in een coma. De kans dat nog dit jaar een deal zelfs maar op deelonderwerpen wordt gesloten, is nihil.

Dat zegt de Nederlandse permanente vertegenwoordiger bij de wereldhandelsorganisatie WTO, landbouwraad Pieter Gooren. “Het is tekenend dat nog altijd geen nieuwe WTO-onderhandelingsleider voor landbouw is aangesteld.” Directeur-generaal Pascal Lamy opperde eerder dat met werkgroepen mogelijk een deal zou kunnen worden gesloten die specifiek gericht is op ontwikkelingslanden. De VS hebben dit plan echter volgens Gooren definitief tot de prullenbak verwezen, terwijl ontwikkelingslanden zelf zich ook weinig actief toonden.

“Er zijn dossiers, waaronder de landbouw, waarvan onderhandelaars vaststellen dat een compromis echt mogelijk is. De angel zit hem in de single-undertaking, de gedachte dat landen op een dossier alleen iets weggeven als elders men iets wint. De onderhandelingen moeten dus altijd veelomvattend zijn.”

De Amerikaanse binnenlandse politiek, met een Democraat als president en een Republikeinse meerderheid in het Congres, biedt weinig ruimte voor een deal, aldus Gooren. De EU heeft geen kaarten meer in handen om onderhandelingen een stimulans te geven: de EU heeft in een hoog tempo geliberaliseerd en kan weinig weggeven.”

De EU heeft volgens Gooren ook geen dwingende opinie. “De verschillen tussen de 27 lidstaten zijn groot. Komt er een deal, dan is dat voor de EU als geheel prima. Komt er geen deal, dan geldt hetzelfde. Voor Nederland geldt dat we wel gebaat zijn bij open markten, maar een deal de landbouw kan schaden. De VS en EU kunnen wel zonder deal, maar ontwikkelingslanden kunnen een deal goed gebruiken.”

Lamy verklaarde onlangs in een speech in New Delhi dat het belang van een deal nog altijd groot is. “De verschillen tussen handelsbeleid en andere beleidsdomeinen zoals wisselkoersen, klimaatverandering, voedselveiligheid en energiebeleid vervagen”, aldus de Fransman.

Of registreer je om te kunnen reageren.