Home

Nieuws

Kans dat wolf vee aanvalt is zeer klein

Beuningen – Het duurt nog zeker tien jaar voordat mogelijk enkele roedels wolven rondlopen in Nederland. Veehouders hoeven voorlopig dus nog geen maatregelen te nemen om het vee te beschermen.

Het lijkt vrijwel zeker dat er vorige week een wolf heeft rondgelopen in de omgeving van het Gelderse Duiven. ”De kans is groot dat het dier nu ergens anders vertoefd want de plek waar de wolf is gezien was geen ideale leefomgeving”, zegt Roeland Vermeulen van Free Nature, een organisatie die zich inzet om nieuwe diersoorten zoals de wolf terug te laten keren in ons land.

Volgens Vermeulen is de kans klein dat de wolf zich vergrijpt aan vee, met name schapen. ”Zodra er genoeg voedsel in de omgeving is, zullen wolven niet snel vee aanvallen”.

In Duitsland komt de wolf vaker voor en daar nemen boeren wel enkele maatregelen om hun dieren te beschermen, zoals bijvoorbeeld de dieren binnenhouden en schrikdraad spannen. ”Mocht de wolf zich in de toekomst uitbreiden in Nederland dan moeten we zeker nadenken over eventuele vergoedingen voor materiaalkosten, zoals het schrikdraad. We willen boeren niet opzadelen met extra kosten door de terugkeer van de wolf”, zegt Vermeulen.

Het Faunafonds keert een schadevergoeding uit voor boeren die schade hebben geleden door wolven. Het ministerie van ELI heeft nog niet officieel gereageerd op de mogelijk terugkeer van de wolf in Nederland en eventuele maatregelen tot bescherming van vee.

In 1869 werd de laatste wolf bij Schinveld gezien en mogelijk enkele decennia later nog eentje in Heeze. Sinds het jaar 2000 leeft een groeiende populatie wolven in het oosten van Duitsland.

Of registreer je om te kunnen reageren.