Home

Nieuws 183 x bekeken

Kamer heeft kritiek op handelen CTGB

Den Haag - Het College voor Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen staat onder vuur. Dat blijkt tijdens een kamerdebat over gewasbeschermingsmiddelen.

Oppositiepartijen SP, Partij voor de Dieren, Groenlinks en PvdA vinden dat het CTGB beter onderzoek moet doen naar de gevolgen van toelating van middelen voor de gezondheid van de mens. Henk van Gerven van de SP twijfelt over de onafhankelijkheid van het CTGB. “Er moet een onderzoek komen naar de verwevenheid van het instituut met het bedrijfsleven”, vindt hij. Ook Esther Ouwehand van de PvdD vindt dat het onderzoek van het CTGB nog getoetst moet worden door een andere, onafhankelijk wetenschapper.

Groenlinks-kamerlid Rik Grashoff vindt dat de heroverweging over de toelating van neonicotinoïden niets heeft opgeleverd. De toelating van deze middelen werd dit voorjaar tijdelijk opgeschort, om de toelating te heroverwegen. Na deze heroverweging zijn de meeste middelen met neonicotinoïden opnieuw toegelaten, zij het met extra eisen aan de wijze van gebruik. Grashoff vindt dit niet realistisch en pleit, samen met PvdD voor een verbod op neonicotinoïden, tenzij bewezen is dat de stoffen gebruikt kunnen worden zonder dat het schadelijk is voor bijen.

Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw benadrukt dat de herbeoordeling van de middelen zorgvuldig is gebeurd door het CTGB, met samenwerking van externen.”Er is geen aanleiding om opnieuw een second opinion te doen”, aldus Bleker. Hij benadrukt dat voor het verbieden van middelen een gedegen basis, met juridische houdbaarheid nodig is.

Of registreer je om te kunnen reageren.