Home

Nieuws 988 x bekeken 1 reactie

'Kalkoenmesterij kan zonder antibiotica'

Biddinghuizen - Het is mogelijk kalkoenen groot te brengen voor de slacht, zonder het gebruik van antibiotica. Kalkoenboerderij Custers in Biddinghuizen zegt een koppel van 10.000 kalkoenen te hebben afgeleverd die vrij waren van toediening van antibiotica.

Op het bedrijf in Biddinghuizen is gebruik gemaakt van een alternatieve behandeling, waarbij de stal vooraf wordt behandeld met een reinigingsvloeistof die is aangevuld met goedaardige bacteriën.

Op een symposium in Driebergen zedi de Belgische Dierenarts Kristof van Hoye dat nu bewezen is dat het in elk geval kán om kalkoenen zonder antibiotica groot te brengen. Al houdt hij nog een aantal slagen om de arm, omdat het nog maar om één ronde gaat, en het vrouwelijke dieren betrof, die doorgaans wat minder ziektedruk kennen dan kalkoenhaantjes.

"We moeten zeker drie rondes voltooien om met zekerheid te kunnen zeggen dat het goed werkt."

Kalkoenen zijn over het algemeen gevoeliger dan vleeskuikens of varkens, waar het systeem ook wordt toegepast, zegt Wouter Kalverboer van DGW Pharma in Ruinen, die het bedrijf in Biddinghuizen heeft begeleid.

Kristof van Hoye zegt dat hij door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde is uitgenodigd om het systeem voor alle kalkoendierenartsen in Nederland uit te leggen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Marco van Veldhuisen

    Goed initiatief.

    In de eendenhouderij wordt al geen antibiotica gebruikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.