Home

Nieuws 230 x bekeken

Kabinet zet bedrijf en onderzoeker om tafel

Leiden - Het kabinet wil dat bedrijven in topsectoren en onderzoekers zogenoemde innovatiecontracten sluiten. Dat betekent dat ze samen bepalen op welk gebied onderzoek kan leiden tot betere, vernieuwende en concurrerende producten.

Dat is een van de punten uit het bedrijvenbeleid van minister Maxime Verhagen (Economische Zaken), dat hij dinsdag in Leiden presenteerde.

De topsectoren en kennisinstituten, zoals NWO, KNAW en TNO, moeten voor het eind van het jaar plannen indienen. Verhagen beslist in het voorjaar van 2012 hoeveel overheidsgeld beschikbaar is per project.

De kennisinstituten dragen vanaf 2015 minstens 600 miljoen euro bij aan de onderzoeken, maar tegen die tijd moet ook 40 procent van het benodigde geld uit het bedrijfsleven afkomstig zijn.

De negen topsectoren werden eerder door Verhagen aangewezen: water, agrofood, tuinbouw, hightech, life sciences, chemie, energie, logistiek en creatieve industrie. In juni presenteerden ze aan het kabinet hun plannen en wensen.

Het kabinet neemt veel voorstellen over, blijkt dinsdag. Bedrijven die geld uitgeven aan onderzoek, krijgen een belastingvoordeel. Er komt een fiscaal voordeel voor buitenlandse promovendi die in Nederland willen blijven werken, en de vraag uit het bedrijfsleven wordt zwaarder meegewogen bij de toelating van nieuwe opleidingen.

Vanaf 2015 is 310 miljoen euro beschikbaar om de kwaliteit in het hoger onderwijs in algemene zin te verbeteren en meer studenten moeten gaan afstuderen bij technische opleidingen.

Vooraanstaande zakenmensen, politici en wetenschappers moeten helpen bij het aantrekken van buitenlandse ondernemingen naar Nederland. Buitenlandse investeringen moeten volgend jaar al 3000 banen opleveren.

Eerder werd al bekend dat er een 'innovatiefonds' komt voor het midden- en kleinbedrijf en dat de overheid voor meer geld garant wil staan, als kleinere bedrijven kredieten afsluiten.

Nederland wil in 2020 behoren tot de top 5 van kenniseconomieën in de wereld. In 2012 is jaarlijks 1,3 miljard euro overheidsgeld beschikbaar, vanaf 2015 ruim 2 miljard euro.

Van der Veer: dit kan echt werken

Voormalig topman van Shell, Jeroen van der Veer, heeft veel vertrouwen in het bedrijvenbeleid van minister Maxime Verhagen (Economische Zaken). ,,Dit kan echt werken. Dit is niet alleen praten, maar ook echt doen'', aldus Van der Veer. Hij is vooral te spreken over het fiscale voordeel dat bedrijven krijgen bij investeringen in onderzoek. Elke euro die extra in onderzoek wordt gestoken, zal zich vertalen in 2 euro ten bate van de Nederlandse economie, denkt Van der Veer, die namens de energiesector meedacht over de plannen.

Voorzitter Loek Hermans van tuinbouwcluster Greenport Holland: ,,Het is een positief signaal dat het kabinet doorgaat op de lijn die het eerder inzette met zijn topsectorenaanpak. Op basis van het vandaag gepresenteerde bedrijvenbeleid kunnen we met alle partijen in de keten, kennisinstellingen en overheid de acties nader uitwerken, inclusief de financiële matching.''

Of registreer je om te kunnen reageren.