Home

Nieuws

Kabinet behoudt laag btw-tarief voor sierteelt

Den Haag – Het lage btw-tarief voor de sierteelt blijft behouden. Die toezegging deed VVD-fractievoorzitter Stef Blok na een instemmende knik van staatssecretaris Frans Weekers van financiën. Hij antwoordde hiermee op vragen van SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij.

Voor bloemen en planten geldt sinds 1975 een laag btw-tarief om bloemen en planten betaalbaar te maken voor lage inkomensgroepen en om de omzet en werkgelegenheid in de tuinbouw te stimuleren.

Vanwege bezuinigingen hebben verschillende landen in Europese het lage btw-tarief voor sierteeltproducten heroverwogen. Het landbouweconomisch instituut LEI onderzocht in maart de gevolgen van deze btw-verandering. LEI concludeerde dat een verhoging van het btw-tarief leidt tot een daling van de omzet in de detailhandel met 240 miljoen euro, in de groothandel met 152,5 miljoen euro en 127,5 miljoen in de tuinbouw. De werkgelegenheid daalt met 5.220 banen, met name in de tuinbouw.

De kosten van het lage btw-tarief voor sierteeltproducten werd in 2010 begroot op 185 miljoen euro.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.