Home

Nieuws 172 x bekeken

Italiaanse landbouwminister verdacht van helpen maffia

Palermo – De Italiaanse landbouwminister Francesco Saverio Romano wordt verdacht van het bewust gedogen en ondersteunen van de maffia-organisatie Cosa Nostra. Het Italiaanse parlement stemt dinsdag over een motie van wantrouwen tegen Romano, die in het debat wordt verdedigd door premier en politiek bondgenoot Silvio Berlusconi.

Romano heeft 10 jaar als ”deputati” gediend in het Lagerhuis en in die tijd zijn diensten ingezet voor Siciliaanse maffia-organisatie, aldus openbaar aanklager Nino di Matteo. Verder zijn nog geen details over de zaak bekendgemaakt. De Cosa Nostra is een associatie van maffiafamilies die meestal in de bouw en vuilnisdiensten opereren, maar soms ook de landbouw.

De Italiaanse president Giorgio Napolitano heeft al in maart kritiek geuit op de aanstelling van Romano door de door sex- en financiële schandalen geplaagde premier Silvio Berlusconi. Het volk raakt volgens Napolitano gefrustreerd over de vermeende criminele banden van politici.

Volgens een raming hebben 84 leden van het Lagerhuis een conflict met justitie. Meer dan 20 zouden al eens zijn veroordeeld in grote of kleine zaken. De problemen met Romano ondermijnen volgens critici ook het vertrouwen van internationale markten dat de Italiaanse politiek een oplossing kan vinden uit de schuldproblematiek te komen.

Romani (47), een jurist uit Palermo, is op 23 maart 2011 aangesteld als landbouwminister.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.