Home

Nieuws

Invoering classificatie-apparatuur uitgesteld

Zoetermeer – De invoering van nieuwe classificatieapparatuur voor vleesvarkens in de slachterijen wordt uitgesteld met drie maanden.

Oorspronkelijk zouden de nieuwe apparaten met ingang van volgende maand in gebruik worden genomen.

Het uitstel betekent dat tot het eind van het jaar het percentage mager vlees van geslachte varkens nog wordt bepaald met het aloude HGP2-systeem. Vanaf 2 januari wordt overgeschakeld op het Franse systeem Capteur Gras/Maigre (CGM). Dat houdt ook in dat er nieuwe rekenformules en dergelijke worden gehanteerd.

De slachterijen willen de komende maanden benutten om beide systemen naast elkaar te laten draaien. ”Met de invoering van de nieuwe apparatuur worden nieuwe rekenformules ingevoerd. We willen koste wat kost voorkomen dat er discussie ontstaat met de varkensleveranciers over de classificatie en de uitbetaling”, aldus voorzitter Jos Goebbels van de COV. ”We hebben nu een extra ruim uitstel geregeld, zodat alle slachterijen de komende drie maanden ervaring op kunnen doen met het systeem en dan de overgang zo goed mogelijk kunnen laten verlopen.”

De afgelopen maanden zijn er wel uitsnijproeven uitgevoerd en nieuwe rekenformules ontwikkeld, maar nu het nieuwe systeem wordt geïmplementeerd komen de kinderziekten boven water geeft Goebbels aan. ”Daarom komen we tot de conclusie dat we meer tijd nodig hebben voor een zorgvuldige invoer van het nieuwe systeem.”

Het HGP2-systeem voor de bepaling van het percentage mager vlees van de varkens wordt in Nederland gebruikt sinds 1988. Onderdelen van dit systeem zijn niet meer leverbaar en daarom wordt nu het systeem CGM van de Franse fabrikant Sydel ingevoerd, na een uitvoerig onderzoek naar nieuwe apparatuur.

Of registreer je om te kunnen reageren.