Home

Nieuws 465 x bekeken

'Inval plantenkwekerij was brutale actie'

Aarle-Rixtel – Pieter Verschure, eigenaar van de bloemenkwekerij die onlangs gecontroleerd werd door Arbeidsinspectie, doet de beschuldigingen van uitbuiting en slechte huisvesting van de 87 werknemers op zijn bedrijf van de hand.

Verschure noemt de actie, waarbij een flinke groep Polen door de gemeente Laarbeek elders werd gehuisvest, in een gesprek met agd.media ‘brutaal’. “Niemand is blij als hij gecontroleerd wordt. De actie was bovendien onaangekondigd.” Ook zou het cijfer van het aantal personen dat bij het bedrijf is vertrokken niet kloppen. Verschure spreekt van 34 Polen die zijn bedrijf hebben verlaten. Migrada, de belangenorganisatie die de Polen begeleidde bij een zoektocht naar nieuw werk, sprak in een eerder stadium nog van 43 Polen.

Verschure geeft aan dat de accommodaties waarover klachten werden geuit, wel in orde waren. De gemeente bevestigt dat. Alleen met de brandmelders waren problemen. “Er waren enkele brandmelders waar de batterij uitgehaald was, omdat mensen in de woning wilden roken, wat niet mag”, geeft Verschure als verklaring. Dat probleem is op last van de gemeente hersteld.

De ondernemer zou al langere tijd plannen hebben om een speciaal onderkomen voor zijn werknemers te bouwen, maar stuitte, naar eigen zeggen, op vertraging door de ambtelijke molen. “Het bestemmingsplan moest gewijzigd worden, dat gaat niet zo snel.”

In een verklaring geeft de gemeente aan ervoor gekozen te hebben om niet handhavend op te treden tegen de woonunits, ‘omdat zij nieuw beleid in voorbereiding heeft om deze units te legaliseren’. Dat zou te maken hebben met een gewijzigd bestemmingsplan, dat niet aan de voorwaarden van de provincie voldeed.

Het onderzoek van Arbeidsinspectie is nog niet afgerond, maar Verschure verwacht niet dat hij in staat van beschuldiging gesteld zal worden. “Ik ben positief over de uitkomst, er is weinig aan de hand.” Officieel is Verschure verdacht van arbeidsuitbuiting.

Of registreer je om te kunnen reageren.