Home

Nieuws 1 reactie

ING: driekwart krediet voor financiering liquiditeitstekort

Amsterdam - Driekwart van de nieuwe kredietvraag in de tuinbouw betreft financiering om liquiditeitstekorten aan te vullen.

Dat zegt Kees van Beek, sectormanager tuinbouw van ING. Volgens Van Beek worden investeringen voor uitbreiding of vervanging nauwelijks gedaan. ING denkt net als ABN Amro wel dat de markt uiteindelijk op het oude niveau zal terugkeren. De Ehec-affaire heeft de prijzen van glasgroenten en het consumentenvertrouwen in vooral Duitsland ondermijnd. Volgens Van Beek stelt de bank bij kredietverstrekking geen andere eisen dan in het verleden. Het belangrijkste punt voor de financiering van teeltopstart 2012 is volgens Van Beek energie. Veel bedrijven stellen contracten voor de inkoop van gas en de verkoop van stroom uit.

De kosten voor de planten, substraat, arbeid en eventueel aflossingen zijn volgens Van Beek veel minder variabel. De energiemarkt laat zich moeilijk voorspellen. “Het algemene economische klimaat maakt ook dat het tempo van marktherstel zich moeilijk laat voorspellen.”

Sectormanager Bernd Feenstra van ABN Amro stelt dat van de klanten van ABN Amro 90 procent door kan gaan. De voorwaarden bij kredietverlening zijn de laatste jaren verscherpt, maar wijzigen nu niet. De bank verstrekt volgens Feenstra krediet aan relaties met een liquiditeitskostprijs die structureel lager is dan de meerjarige opbrengstprijs.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Is het gezond om je liquiditeits tekort middels leningen aan te zuiveren, als dat tekort van structurele aard is? Staat dat niet gelijk aan het creëren van een financiele crisis of het hopen op betere tijden. Doen veel burgers met financiele problemen niet hetzelfde, Lenen om de vorige tekort aan te zuiveren tot dat ze bij de schuldsanering moeten aankloppen? Leren ondernemers dit nu van hun huisbankier? Hebben de bankiers niets geleerd van de financiele crisis anders dan HANDJE ophouden bij de belasting betaler?

Of registreer je om te kunnen reageren.